Pomenirea răposaților

Aceasta tradiție religioasă este păstrată la noi, an de an, și este săvârșită în a doua zi de Paște la bisericuța din deal, cum i se spune acestui locaș sfânt din satul Izvoarele Sucevei, datorită locului unde este situat, de unde, în oricare parte ai privi, natura îți oferă un peisaj de o frumusețe ireală, și unde se ajunge pe o ulicioară sau mai de-a dreptul pe o cărăruie sinuoasă ce-și croiește calea străbătând o poiană și o pădurice de molizi.
 

Mai întâi însă, preotul nostru paroh Valentin Ardelean împreună cu preotul Mihăiță Mechno (fiu al satului) au oficiat în bisericuță Liturghia. Prima pomenire a celor dragi chemați la Domnul s-a făcut chiar în cadrul slujbei, iar în finalul ei preotul paroh a oficiat două parastase la 40 de zile. Pomenirea morților din cimitirul satului, care înconjoară bisericuța, a avut un ritual aparte, credincioșii alcătuind, cu coșurile pline cu preparate de Paști (ouă roșii, prăjituri, cozonaci și alte gustări apetisante), în curtea bisericuței, un cerc culcând înaintea lor lumânări aprinse. Preoții n-au mai contenit cu cântările bisericești de Paște, cu agheasma mică, sfințind bucatele din coșuri care mai apoi au fost date de pomană la morminte pentru sufletele celor trecuți în eternitate. De reținut predica preotului paroh care, printre altele, a spus că ,,cei care suntem în viață și ne zbatem să-i învingem inerentele necazuri nu trebuie să-i uităm pe cei dragi ai noștri care odihnesc în cimitir, să le punem la căpătâi de câte ori avem prilejul o lumânare, să rostim o rugăciune folositoare pentru ca Dumnezeu să le ierte păcatele”. (DECEBAL ALEXANDRU SEUL)

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: