Acordurile cu UE și proasta guvernare au adus dezastrul în agricultură

Agricultura românească trece prin perioada cea mai neagră a ultimului secol, a declarat, într-o conferință de presă, președintele organizației județene a PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei.
 

„Agricultura țării a fost pusă pe chituci. A fost desființată aproape în întregime cercetarea agricolă, stațiunile de cercetare și dezvoltarea agricolă fiind decimate. Acestea aveau și activitate de producție, fapt care le permitea să se autofinanțeze. Conducătorilor noștri nu le-a convenit ca România să aibă 37 de stațiuni, în timp ce Franța are doar 18, considerând că este mai bine să le închidă”, a spus Acatrinei. Liderul PRM Suceava susține că acordurile proaste cu Uniunea Europeană au dus la limitarea drastică a suprafețelor cultivate cu o serie de culturi autohtone, pe cale de dispariție fiind pomicultura, cât și celebrele vii „de pe vremea lui Ștefan cel Mare”. Acatrinei pune în vedere că țăranii români o duc din ce în ce mai greu, mulți dintre ei fiind hotărâți să renunțe la pământul pe care l-au redobândit după Revoluție. Un prost exemplu pentru lipsa de preocuparea pentru agricultori este și prețul exagerat al motorinei, ceea ce face ca lucrările mecanizate să fie aproape inexistente. Acatrinei reliefează că s-a ajuns până acolo încât nu mai este cu ce să se lucreze pământul, pentru a se produce cartofi, grâu, porumb și nici cu ce să se mai crească păsări, porci sau vaci pe lângă casă. „În această situație ne-a adus ultima guvernare, cea a PDL, care a lăsat în urmă doar prăpăd. Noi considerăm că salvarea poate fi implicarea directă a statului și subvenționarea a 50% din cheltuielile cu înființarea culturilor. Statul trebuie să organizeze servicii contra cost către săteni, iar aceștia să nu le plătească în bani, pentru că nu au de unde, ci în produse, la recoltare. Țăranii trebuie stimulați cu sprijinul statului pentru că, în stadiul în care ne aflăm, de stagnare, regres, omul este nevoit să-și aban-doneze pământul. Mai ales că se introduce și impozitul iar multe familii nu au cu ce plăti”, a conchis președintele organizației județene a PRM Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: