„FMI ne-a dat dreptate”

Temerile privind sifonarea banilor în proiectele PNDI au fost confirmate și de FMI, a declarat ieri președintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor. Potrivit liderului social-democraților suceveni, reprezentanții FMI au arătat că PNDI este un program politic ce nu respectă regulile și cheltuie greșit bani publici. „FMI ne-a dat dreptate.
 

Noi încă de anul trecut am sesizat ceea ce FMI a spus acum și am avut dispute pe această temă cu PDL în Consiliul Județean Suceava. Noi nu am contestat nevoia de investiții în infrastructura de drumuri județene, dar am contestat prețurile cu care ar fi trebuit să se facă aceste drumuri, de până la 8 milioane de lei pe kilometru”, a spus liderul PSD Suceava. El a remarcat că firmele care au câștigat anul trecut licitația pentru construcția de drumuri județene în județele Suceava și Botoșani au denunțat acest contract, iar acum licitația s-a reluat doar pentru programul de modernizare a drumurilor județene din Suceava. Nechifor a subliniat că pentru acest program statul ar trebui să se împrumute pentru cofinanțarea de proiecte cu finanțare europeană în loc să împrumute bani privați. „Dacă vrem să dezvoltăm infrastructura, trebuie să folosim fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană și să asigurăm cofinanțarea națională. La bani europeni controlul financiar este mult mai strict”, a spus Nechifor. Cătălin Nechifor a remarcat însă că actuala guvernare a preferat să folosească fondurile de la bugetul de stat pentru astfel de investiții, pentru că e mult mai ușor ca banii să fie sifonați. „Singurele realizări cu fonduri europene în județul Suceava sunt proiectele scrise și câștigate în 2008 de PSD, iar Flutur a tăiat panglici. În rest, a beneficiat doar de alocări de bani naționali”, a mai spus Nechifor. Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii nu respectă bunele practici fiscale și ar putea reprezenta un pericol pentru bugetul pe 2012, consideră reprezentanții FMI și ai CE, care au recomandat autorităților să includă în acest program cât mai multe proiecte din fonduri UE. “PNDI, deși ar putea executa proiecte excelente, nu respectă bunele practici fiscale și ar trebui limitate astfel de investiții. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente”, a spus șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks. El a arătat că o soluție pentru creșterea absorbției fondurilor UE ar fi includerea cât mai multor proiecte care pot beneficia de finanțare europeană în cadrul PNDI. La rândul său, șeful misiunii CE, Istvan Szekely, a arătat că deși perspectiva bugetară pentru 2012 este bună, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI. “Suntem îngrijorați cu privire la PNDI, deși înțelegem importanța acestui program și utilitatea obiectivului. Proiectele din PNDI ar trebui incluse în strategia fiscală pe termen mediu și ar trebui să se încadreze în anvelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o problemă majoră”, a spus Szekely.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: