Pentru cel mai bun volum de exegeză eminesciană din 2011

Theodor Codreanu – Premiul național „Mihai Eminescu”, la Putna

> După cele din 1999 și 2005, eminescologul din Huși a primit ieri pentru a treia oară premiul acordat în cadrul festivalului de la Suceava
Critic literar, eminescolog, scriitor, printre altele vechi și constant colaborator al revistei „Bucovina literară”, lui Theodor Codreanu (din Huși, unde este profesor la Liceul „Cuza Vodă”) i s-a decernat ieri, la Mănăstirea Putna, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului literar „Mihai Eminescu” (Suceava – Călinești-Cuparencu – Putna), Premiul de excelență „Mihai Eminescu”, pentru cel mai bun volum de exegeză eminesciană publicat în anul 2011.
 

Volumul pentru care Th. Codreanu a fost premiat se intitulează „Eminescu în captivitatea «nebuniei»”, Ed. Universul, Chișinău, 2011, fiind unul dintre volumele lansate alaltăieri la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava. Premiul a fost susținut de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina. Theodor Codreanu înregistrează astfel performanța remarcabilă de a obține pentru a treia oară acest premiu de anvergură națională acordat în Bucovina. Prima dată i-a fost decernat în anul 1999, pentru volumul „Dubla sacrificare a lui Eminescu” (Ed. Macarie, Târgoviște, urmat de două ediții revăzute și adăugite), iar următorul, în anul 2005, pentru „Mitul Eminescu” (Ed. Junimea, Iași, colecția Eminesciana). Printre altele, Theodor Codreanu este deținătorul Medaliei jubiliare „Eminescu – 150”, acordată prin decret prezidențial, semnat de președintele Emil Constantinescu, în anul 2000. Pentru volumul „Modelul ontologic eminescian”, a primit Premiul Societății Scriitorilor „C. Negri” Galați (1992) și Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1993).

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: