Fântâna cu cumpănă

În ținutul numeroaselor izvorașe, țâșnind din piepturile munților stăpâni, locuitorii Izvoarelor Sucevei se confruntă în această toamnă cu o vreme lipsită de precipitații, cum n-a mai fost de mult aici.
 

Unele pâraie cu apă rece și cristalină au secat. La noi, ele reprezintă principala sursă de apă potabilă pentru oameni și animale, mai ales în gospodăriile situate pe pantele munților și prin cătunele răsfirate până-n adâncimile codrilor. Doar în vatra celor 3 sate componente ale comunei, oamenii, nu puțini la număr, dispun de instalații de apă, băi, tot prin captarea izvoarelor. Acuma, în bazinele respective apa a scăzut. În concluzie…, secetă! Până și râul Suceava a devenit pe alocuri un firișor de apă! Și din el se adapă vitele gospodarilor din vecinătate. Oamenii din cătunul Bobeica vârf aduc apă tocmai din locul numit Podul Negru, coborând și urcând drumul spre Valea Țibăului-Cârlibaba cu bidoanele, de mai multe ori pe zi, pe o distanță dus-întors de aproximativ 6-7 km. Anotimpurile își urmează rândul lor; va veni iarna, și încă o iarnă bogată în zăpadă și ger, după afirmațiile meteorologilor. Acum, pe buzele celor care ne ducem veacul înconjurați de munți stăruie tot mai des cuvântul „apă”. Și este imposibil să trecem pe lângă școala din satul Izvoarele Sucevei fără a poposi puțin pentru a admira o fântână cu cumpănă, desigur o construcție-bibelou, pentru frumusețe și nu pentru sete! Este modelată din lemn de câteva cadre ale instituției și de angajații Cristian Droniec și Marcel Mechno, fiind postată chiar în ograda din fața clădirii. Rostind „fântână”, spui „apă”, și mă gândesc că aceia care au făurit-o cu multă fantezie, simbolizând una adevărată, au avut gând de la Tatăl Ceresc. (DECEBAL ALEXANDRU SEUL)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: