Suceava, singurul proprietar din țară pe iluminatul public și prima urbe care își schimbă centrala de termoficare

> Gradul de acoperire a ajuns la 99%, capitala de județ fiind unica din țară care face modernizări cu fonduri europene > Grație lucrărilor de reabilitare din ultimii ani, pierderile de pe conductele de termoficare s-au redus la aproximativ 28%
 

Municipiul Suceava a fost remarcat la recenta Conferință națională pentru servicii publice la doi indicatori analizați și ierarhizați de Institutul de Politici Publice (IPP). Suceava deține poziția fruntașă pe țară în ceea ce privește iluminat public, fiind unicul din România care a achiziționat de la E.ON și are în proprietate, contra a 100.000 de lei, întregul sistem electric cu destinația amintită. În 2010, prin introducerea rețelei electrice în cartierul Tinereții, gradul de acoperire cu iluminat public a ajuns la 99%. Pe de altă parte, Suceava este sigura localitate urbană din țară care a accesat fonduri europene POR pentru modernizarea iluminatului public. Urbea reședință de județ este și cea dintâi din țară care are în curs de implementare investiții într-o centrală de cogenerare pe energie regenerabilă (biomasă). La această dată, tariful la gigacaloria achitată de populație este de 185 lei, sub cel mediu la nivel național, de 193 lei. Grație lucrărilor de reabilitare din ultimii ani, pierderile de pe conductele de transport și distribuție din Suceava sunt estimate la aproximativ 28%, în timp ce în alte orașe depășesc și 50%. „Programul Termoficare 2008-2015 se va modifica de anul viitor, în sensul că autoritățile locale vor veni cu o cotă de finanțare mai mică. În prezent 60% se asigură de la bugetul de stat și 40% de la bugetul local, estimându-se ca Guvernul să asigure 90% din finanțare”, spune Ion Lungu, adăugând că modernizarea sistemului de transport și distribuție, precum și modernizarea punctelor termice vor continua anul viitor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI