„Bogdan al II-lea, părinte al celui mai mare român, Ștefan cel Mare și Sfânt”

În urmă cu 560 de ani, la Reuseni, un sat ce aparține azi de comuna Udești, o moarte cumplită, prin asasinat, în noaptea rece de 15/16 octombrie 1451, avea să pună capăt scurtei domnii a lui Bogdan al II-lea (1449-1451), tatăl Sfântului Voievod Ștefan cel Mare (1457-1504).
 

De altfel, domnia ultimilor Mușatini, precum se știe, a fost destul de sângeroasă, după stabilitatea dinastică din vremea vrednicului domn Alexandru cel Bun. Episodul sângeros de la Reuseni – când Petru Aron, fiul legitim al lui Alexandru cel Bun, își ucide fratele vitreg prin vicleșug, susținut la tron fiind de partida filo-polonă – a devenit pagină de cronică, subiect de legende orale, de roman și, mai important, filă de anchetă istorică, în care specialiștii acreditați, întocmai precum ofițerii criminaliști de azi, reconstituie o scenă din trecut care încă generează controverse în istoriografia epocii. În acest context se înscrie și recenta lucrare a doctorului în științe istorice Mugur Andronic de la Muzeul Bucovinei Suceava, „Bogdan al II-lea, părinte al celui mai mare român, Ștefan cel Mare și Sfânt”, apărută anul acesta sub egida Societății Culturale „Ștefan cel Mare” Bucovina. Lucrarea – prefațată cu arhiereasca binecuvântare a ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care-l numește pe Bogdan al II-lea „un martir al neamului”, iar pe asasinul său, Petru Aron, supus „duhului nesăbuit al stăpânirii” – cuprinde trei studii, două ale autorului (unul care dă și titlul lucrării, iar cel de-al doilea: „Noi date științifice despre episodul morții lui Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan cel Mare și Sfânt”) și un al treilea, „O cumpănă a copilăriei lui Ștefan cel Mare – Reuseni, 15 octombrie 1451”, semnat de regretatul medievist dr. Leon Șimanschi, cel care s-a aplecat cu multă pasiune asupra acestei tulburi perioade. Aceste trei capitole sunt completate de câteva fotografii color care amintesc despre voievodul Bogdan al II-lea și împrejurările în care a sfârșit: Biserica de la Reuseni, jumătatea pietrei de mormânt a lui Bogdan al II-lea și, nu în ultimul rând, Monumentul comemorativ dedicat celor 560 ani de la moartea lui Bogdan al II-lea, monument ce a fost dezvelit la finele săptămânii trecute, în fața Primăriei Udești.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: