Spania, Villajoyosa

Sucevenii, o prezență activă la prima ediție a „Zilei interculturale internaționale”

Libera circulație a persoanelor este unul dintre drepturile fundamentale garantate de Uniunea Europeană. În anii trecuți de la accederea României în structurile comunitare, în multe dintre țările din spațiul european s-au cristalizat adevărate comunități de români. Nici sucevenii nu au ignorat oportunitățile oferite de statutul de proaspăt european, astfel că, în țări precum Italia, Portugalia sau Spania, sunt numeroase așezările în care vei întâlni cu ușurință, dacă nu un alt sucevean, atunci, cu siguranță, un fălticenean sau un rădăuțean.
 

Foto (de la dreapta la stânga): Nicu Coșarcă (Suceava)

Speranța Nistor (Fălticeni)

Una dintre aceste localități este, aflăm, și Villajoyosa, aflată în apropiere de orașul Alicante, capitala provinciei Alicante, situată în sud-estul Spaniei, la Marea Mediterană. Comunitatea românească din Alicante numără oficial 12.213 locuitori, fiind, numeric, a șasea comunitate străină din provincia Alicante. În Villajoyosa locuiesc aproximativ 1000 de români, printre care și suceveni de-ai noștri. Dna Marilena Coșarcă, originară din Suceava, este președinta filialei din Villajoyosa a Asociației române „Ulpia Traiana”, din comunitatea autonomă Valencia. După cum ne-a informat, pe parcursul week-endului trecut, primăria din Villajoyosa, prin intermediul consiliul local, în colaborare cu Crucea Roșie Villajoyosa și cu sprijinul oferit de Prefectura Alicante, a organizat „I Jornada Intercultural Internacional”. Mai pe românește, o zi interculturală internațională. Parcul „La Barbera dels Aragonés” a găzduit numeroase concerte, spectacole muzicale și de dans, activități pentru copii, teatru, dar și standuri unde s-au putut degusta mâncăruri tradiționale din 15 țări, gătite și servite participanților de oameni provenind din țările respective. „Ziua Interculturală Internațională”, ediția I, face parte din strategia de Imigrare și Planul-cadru de imigrație și conviețuire 2008-2011 din comunitatea autonomă Valencia și își propune să promoveze înțelegerea de către întreaga societate a imigranților și îmbunătățirea condițiilor de viață, valorificarea diversității și promovarea toleranței și a respectului prin cunoașterea culturii de origine a imigranților. Evenimentul de la Villajoyosa a avut participanți din Brazilia, Uruguay, Argentina, Columbia, Venezuela, Bolivia, Republica Dominicană, Ecuador, Chile, Cuba, Franța, Irlanda, Asociația Cetățenilor Saharieni din Villajoyosa, Maroc, Anglia, Norvegia și, bineînțeles, România. Asociația română „Ulpia Traiana” a fost prezentă la manifestare cu un stand cu costume populare, ouă încondeiate din Bucovina și, mai ales, cu felul de mâncare tradițional al tuturor românilor, sarmalele, stropite cu vin românesc și țuică. Reprezentarea țării noastre, în fața oficialităților, a primarului din Villajoyosa, Jaime Lloret, a fost realizată de dna Marilena Coșarcă. „Chiar dacă vremea a trecut și locuim aici de mai bine de 10 ani, suntem mândri că suntem români”, ne-a precizat dna Marilena Coșarcă, îmbrăcată într-un autentic costum popular bucovinean. Următoarea acțiune la care comunitatea de români se va reuni din nou va fi cea prilejuită de Ziua Națională a României.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: