Orașul din album

Să mai aibă Suceava, oare, „secrete”? Fără ca vreunul să pronunțe acest cuvânt, din când în când, la fosta uzină de apă a urbei, discuțiile parcă într-acolo curgeau. Fie că arh. Constantin Gorcea îmi vorbea despre „furnalul” centralei termice a fostului IRIC (în calitate de construcție industrială veche care ar mai putea fi recuperată), fie că tot domnia sa îmi povestea despre nefericita idee de a se amplasa fosta zonă industrială Burdujeni între două areale de locuit (situație care, în ultimii ani, se reface în mod natural – am putea spune), fie că studenții de la fața locului (care știau ei ce știau!) erau interesați să afle de la vizitatori ce informații au, ce-și mai amintesc despre Suceava de odinioară, despre locuri, despre clădirile străvechi ale urbei, eventual chiar despre orașul care este îngropat sau dispare uneori, ca într-o clipită, chiar de sub ochii noștri.
 

L.D. CLEMENT

Unii mai au amintiri (am remarcat că, dintre primii vizitatori, cei mai mulți erau cel puțin cărunți), alții au (și) fotografii. Un cuplu își propusese ca, de acolo, să ajungă direct acasă, nu pentru a se redescoperi împreună, cei de odinioară, ci tocmai pentru a regăsi orașul dimprejurul lor, așa cum era el atunci. Iată, ei – o doamnă prețuindu-și vârsta și un domn care nu prea face caz de ea –, înțelepte ființe din ce în ce mai plăpânde, există. Însă orașul lor de atunci nu, chiar dacă orașul de astăzi tot al lor este. Până la urmă, relația (totuși firească) nu poate fi alta: pozele vechi, pe zidurile noi sau înnoite ale orașului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: