Datorită alocării unui buget mai mare, în funcție de numărul de locuitori ai județului

La „Ambulanță” nu se mai spune „Gardă bună !” în așteptarea unor cazuri cât mai grave

Bugetul mai mare alocat anul acesta Serviciului Județean de Ambulanță Suceava va acoperi și cheltuielile cu echipamentele de protecție, analizele salariaților și cu unele lucrări de renovare în stațiile din județ, pe care înainte instituția nu și le permitea – ne-a declarat directorul SJA, dr. Daniel Martiniuc.
 

„Dacă înainte ne zbăteam pentru a supraviețui și a evita discontinuitățile, în acest an s-a făcut o finanțare foarte judicioasă. S-a ținut cont de mărimea populației, pentru că fiecare cetățean are dreptul la asistență medicală de urgență, chiar dacă locuiește în vârf de munte sau în buricul târgului. Noi acum avem alocați 23,5 lei pe cap de locuitor. Am făcut o statistică a anilor precedenți, începând din 2007, și am avut și 9 lei pe cap de locuitor”, a explicat directorul SJA. Dr. Martiniuc a adăugat că unii directori de SJA-uri din țară „contestă acest mod de calcul, fiindcă înainte aveau o finanțare bună și acum li s-au tăiat fondurile”. Este vorba despre județe „care aveau o finanțare de două ori mai mare ca Suceava, dar având numărul locuitorilor la jumătate”. Întrucât acum bugetul SJA se calculează la numărul locuitorilor din județ, nu mai există „stresul că suntem plătiți la număr de servicii medicale și nici presiunea psihică, din fiecare lună, că nu le poți realiza”, ni s-a specificat. „La noi, înainte, se spunea «Gardă bună!» și te gândeai că trebuie să ai solicitări majore, multe accidente ca să beneficiezi de un buget mai mare. Acum zicem «Să ne ferească Dumnezeu!»”, a mai spus dr. Daniel Martiniuc. Măsura schimbării criteriilor de finanțare a serviciilor de ambulanță a fost luată după analiza efectuată de Comisia de Medicină de Urgență și Dezastre din Ministerul Sănătății, care a constatat „diferențe semnificative, nejustificate, privind modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe județe, în funcție de numărul de locuitori”. Începând cu anul 2011, au fost stabilite plafoane maxime și minime de 37 lei și, respectiv, 23,5 lei pe cap de locuitor, în funcție de numărul de locuitori din fiecare județ.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI