Delegarea de competență

Mai întâi am scris titlul de mai sus. Abia după aceea am înțeles că se poate face un tratat dând ocol temei. Să rămânem însă mai pe lângă noi. Când deleg competența (presupunând că sunt competent…)? Când rațiuni majore mă împiedică să-mi exercit atribuțiile care presupunem că mi-au fost încredințate – boală, concediu, plecări în străinătate etc. În rest, delegarea competenței către un consilier, când competența se află, totuși, în cârca mea sau, mai rău, când există deja o structură plătită pentru aceleași atribuții, situație des întâlnită în administrație este o formă de a cheltui fără rost banul statului. Sau când externalizez o „competență” precum curățenia în spațiile ce-mi aparțin și vin controlorii și află stupefiați că o femeie de serviciu externă ar fi plătită cu 1000 de euro pe lună! Se scurg bani grei astfel din punga statului, evident mult mai mulți decât dacă ne-am fi păstrat în schemă amărâtele noastre de femei de serviciu.
 

Dumitru TEODORESCU

Pare că externalizarea competenței devine deci modă. Fie pentru că este posibil ca așa-zisa competență să fie de fapt incompetență, fie pentru că s-a inventat astfel o nouă metodă de a păcăli statul. Dar nu numai statul. Căci tot lăsătoare de gust amar este și convorbirea cu un „executor” prost-crescut delegat de o bancă să-i recupereze banii pe care eu am întârziat să-i achit în contul ratei lunare pe care trebuie să o plătesc pentru împrumutul luat. Ca și tonul unei hârtiuțe găsite în gard prin care un „delegat” al unei firme care are contact cu E.ON mă amenință cu sistarea furnizării energiei electrice pentru că nu m-a găsit acasă când dânsul și-a mutat persoana către locuința mea, fără să mă prevină să stau (naibii) acasă. Nu contează că sunt, totuși, o persoană onorabilă care merită tratată ca atare. Nefiind salariații firmei reprezentate, asemenea delegați își pot permite să trateze cetățeanul drept infractor. Cred că atunci când Vasile Rîmbu, directorul Spitalului Județean, a decis să nu mai externalizeze activitatea bucătăriei spitalului s-a gândit nu numai la eficiență, ci și la obrazul instituției sale. Care obraz, chiar și într-o lume care s-a obrăznicit de tot, contează. Bunul renume nu se delegă…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: