De Sf. Ilie, energeticienii sunt în sărbătoare !

După ce am publicat, în serial, texte semnate de ing. Ovidiu Mustață, fost director al IRE Suceava, și ing. Gheorghe Șchiopu (până de curând, „Amintirile unui diriginte de șantier”, ce sunt pe cale a deveni, pe larg povestite, o carte), de la începutul acestei săptămâni vă propunem și „Epopeea electrificării satelor”, în contextul împlinirii, la începutul acestui an, a 50 de ani de la înființarea Întreprinderii Regionale de Electricitate Suceava, dar și a 125 de ani de când primele lumini (electrice) s-au aprins în Bucovina.
 

…Astăzi, însă, în România se marchează „Ziua energeticianului”. Prilej cu care cotidianul „Crai nou” adresează felicitări membrilor asociației „Seniorilor Electricității”, juniorilor… (mai mult sau mai puțin) care activează și în prezent în branșă, tuturor celor care au făcut și fac ca energia electrică să existe, să circule, să ajungă și să pună în funcțiune becuri, computere, televizoare, receptoare radio, instalații, utilaje… „Ziua energeticianului” este marcată în România de lucrătorii din sectorul energetic începând de la 20 iulie 1992 și stă sub semnul patronului spiritual Sf. Ilie Tesviteanul, cel care „stăpânește fulgerele”. Aniversarea, statuată prin Decretul nr. 507/ 1972, este una dintre puținele sărbători profesionale din țară care nu sunt trecute doar în calendare oficiale, ci „se țin” realmente, an de an. Cei din branșă au, cu această ocazie, inclusiv concursul profesional dotat cu „Trofeul energeticianului”, care, de altfel, a rămas unul dintre rarele concursuri profesionale din țară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: