Start lucrărilor de restaurare a Cetății de Scaun

Cetatea de Scaun a Sucevei va deveni kilometrul zero al turismului din Bucovina, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care vineri a dat startul lucrărilor de reabilitare și consolidare a acestui monument istoric. Șeful administrației județene a ținut să sublinieze că ziua de 10 iunie 2011 este una importantă pentru Suceava, întrucât a început restaurarea Cetății de Scaun, aceasta fiind o obligație față de înaintași.
 

El a anunțat că a stabilit cu firmele care vor lucra la reabilitarea acestui monument o foaie de parcurs, iar obiectivele prevăzute vor fi analizate săptămânal, menționând că proiectul începe cu consolidarea versantului nordic al Cetății de Scaun, cu intervenții pentru drenaj, cu amenajarea unei parcări și apoi cu lucrările propriu-zise de reabilitare. Flutur a menționat că, pe parcursul lucrărilor, Cetatea nu va fi închisă vizitării și că vor fi amenajate trasee speciale, iar festivalul medieval se va desfășura în luna august tot în Cetate. El a mai declarat că, după finalizarea lucrărilor, Cetatea de Scaun va deveni un loc de atracție, un loc unde se vor putea organiza școli de vară, spectacole, vor fi puse în scenă piese de teatru. La rândul său, Nicolae Boțu, profesor universitar la Facultatea de Construcții și Arhitectură din Iași, a precizat că se va încerca să se facă un spectacol din lucrările de restaurare. Arheologul bucureștean Gheorghe Sion a declarat că lucrările la Cetatea de Scaun presupun consolidarea acesteia și reconstrucția volumetrică, întrucât nu există nicio descriere care să arate detaliile acesteia, ci doar că era „mare, frumoasă și puternică”. El a menționat că se vor reface turnurile și încăperile care se pot reconstitui, adăugând că zidurile cetății nu se vor reface în totalitate, înălțimea acestora urmând să fie de 17-18 metri, dar că pe aripa de nord acestea vor fi reconstruite până în zona crenelurilor. Arheologul bucureștean a menționat că, în domeniul reconstrucției, „te oprești acolo unde începe ipoteza”. El a mai spus că grija firmelor care vor lucra la acest obiectiv este ca Cetatea să rămână deschisă vizitatorilor, putând fi vizitată pe porțiuni. Licitația pentru restaurarea Cetății de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorțiu al cărui lider este General Construct SA Suceava, alături de firmele sucevene Loial și Restaco – pentru partea de instalații și, respectiv, restaurare – și Grup Corint Alba Iulia, care are experiență în restaurarea unor monumente medievale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: