Lumina

Lumina se opune întunericului. De regulă, se știe. Uneori e bine să se reamintească. Spunem asta și evocând, în doar câteva rânduri, substanța aniversării de astăzi a celor care, ieri și azi, au adus și aduc lumină, au generat și generează mișcare și, nu în ultimul rând (de ce tocmai în ultimul rând?), prin priceperea și menirea lor, au generat, generează confort și sentimentul (pentru cei care știu să-l capteze din emoțiile care îi sunt prime unde) că poți fi în rând cu lumea. În Bucovina, energia electrică a fost pusă la lucru, pentru prima dată, în urmă cu 125 de ani.
 

L.D. Clement

Mai târziu, electrificarea generalizată a fost, dincolo de un pariu politic, un pariu cu civilizația. Cititorii noștri, care au parcurs cu atenție primele articole ale serialului dedicat împlinirii a 125 de ani de când s-a aprins prima lumină electrică în acest ținut și a 50 de ani de la înființarea primei întreprinderi regionale de electricitate, au înțeles, credem, că iluminătorii despre care este vorba au fost, chiar și în momente vitrege iluminărilor sau mai ales atunci, oameni care și-au depășit condiția de oameni oarecare, de profesioniști și atât. Citindu-le, târziu, istoria, am înțeles eu însumi că, vreme de ani buni, au clădit o școală care ea însăși a însemnat lumină și a emanat o energie care e bine să fie respectată, evocată și care să inspire alte școli. Astăzi vorbim, bunăoară, despre continuous learning, despre team building activities and ideas sau despre team culture, având poate impresia, uneori, că sunt niște invenții de ultimă oră. Iată, istoria energeticienilor și a electricienilor, a unei familii profesionale care știe să se respecte, ne amintește că nu este adevărat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: