„Interzis sub 18 ani” și drama adolescentului neînțeles

Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani au pus, joi seară, în scenă la Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universității “Ștefan cel Mare” Suceava spectacolul de teatru „Interzis sub 18 ani”, prin care au readus în atenția publicului drama adolescentului neînțeles. Puternic ancorată în cotidian, piesa este semnată de Mihaela Michailov, iar regia îi aparține lui Lenuș Moraru.
 

Spectacolul prezintă drama suferită de o adolescentă în vârstă de „17 ani și 3 luni”, după cum îi repetă obsesiv mama sa Dana (interpretată de Bianca Buhă), o tânără pe nume Lulu (Daniela-Carmen Bucătaru), tipul fetei rebele, dezordonate, care afișează un aspect neîngrijit, punkist, având foarte multe absențe la școală, chiar și o corijență la chimie, toate acestea doar din dorința de a se răzbuna pe părinții săi, divorțați, care nu reușesc niciodată să o asculte și să o aprecieze pentru ceea ce face. Drama lui Lulu se accentuează atunci când descoperă că tatăl său Edi (Eduard Andrei Sandu) are o relație cu o tânără pe nume Monica (Ana-Maria Cazacu), ce are aceeași vârstă ca și ea. Deși o vede ca pe o intrusă în viața familiei sale și a tatălui său, punând-o la punct de câte ori are ocazia, Lulu va descoperi în fițoasa Monica (fata de bani gata care își alimentează viața și garderoba din cardurile plătite de mama sa) drama unei alte adolescente care, ca și ea, nu este înțeleasă de părinți. Spectacolul care a durat o oră și jumătate a readus în atenția spectatorilor subiecte sensibile precum: sexul înainte de 18 ani, sarcina unei adolescente, avortul, divorțul părinților, amanta tatălui, iubitul cu cercel în limbă pe care părinții, în special mama, nu îl agreează, situația dificilă generată de notele și absențele de la școală, ținuta adolescentină neîngrijită, adaptată stilului punk, pe care părinții nu o acceptă sau compensarea afecțiunii prin carduri pline cu bani. Cu o mamă veșnic nemulțumită de fiica sa, care o „face de rușine” de fiecare dată atunci apare în fața colegelor sale de la bancă, și cu un tată în vârstă de 40 de ani care este amorezat de o puștoaică de liceu, drama lui Lulu se accentuează când află că a rămas însărcinată cu iubitul său Machi, băiatul alintat care este dus de părinții săi într-o vacanță exotică, „pentru a nu rămâne corijent și anul acesta”. Paradoxal este faptul că într-o lume care nu reușește să o înțeleagă, Lulu se regăsește din acest punct de vedere cu Mona, amanta tatălui său, elevă olimpică, fată de bani gata, care suferă din cauza faptului că părinții săi, prea ocupați cu afacerile, nu au timp să o asculte, să comunice cu ea și să îi ofere afecțiunea de care a avut atâta nevoie încă din copilărie. Rămânând singure, fetele își fac destăinuiri despre nemulțumirile din viața lor de adolescente, povestindu-și reciproc dezamăgirile provocate de adulții din viața lor. Piesa „Interzis sub 18 ani” merită văzută mai ales de viitorii părinți, care ar dori să stabilească o relație bazată pe comunicare cu copiii lor. Din distribuția spectacolului au făcut parte talentații actori: Daniela-Carmen Bucătaru, Eduard Andrei Sandu, Ana-Maria Cazacu și Bianca Buhă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: