Dărâmarea Putnei

În marea sa bunăvoință și dragoste față de Dumnezeu, Guvernul a admis – nu ușor, totuși – să înscrie pe ordinea de zi a ședinței sale de miercuri, 6 aprilie, discutarea unui proiect de hotărâre privind transmiterea fără plată, în proprietatea Mănăstirii Putna, a unui teren aflat în domeniul public al statului. Este un teren pe care mănăstirea îl „administrează” (ca să folosim un termen drag seculariștilor moderni) în Gălănești, pe care își depozitează gunoiul de la grajdurile sale din Putna și de pe care, în anii mai buni decât cel tocmai trecut, culege parte din cartofii pe care viețuitorii mănăstirii, pelerinii și oaspeții de rang ai mănăstirii îi consumă zi de zi sau când sunt invitați la râvnitul tain mănăstiresc.
 

Dumitru TEODORESCU

Demersurile pentru trecerea acelui teren în proprietatea mănăstirii sunt vechi și lovite multă vreme de potrivnicie. De exemplu, o distinsă funcționară din Ministerul de Finanțe, aparținând unei secte (funcționara, nu ministerul!), a trebuit să fie serios somată de mai-marii săi pentru a admite că Legea este de partea venerabilei mănăstiri și, în consecință, că trebuie să-și pună semnătura pe avizul favorabil împroprietăririi Putnei cu acel pământ „aflat în folosință”. Poate că aceasta este calea pe care Fondul Bisericesc se va întoarce la Biserică! Îi revine deci Guvernului actual al României datoria sacră de a recunoaște proprietățile bisericești. Căci „degrab’ vărsătoriul de sânge nevinovat” care a fost Voievodul Ștefan nu a avut grijă să lase cu limbă de moarte și cu deobștele blestem act de proprietate celebrei mănăstiri pe terenul pe care a înălțat-o. Căci, dacă nu știați, v-o spunem noi: Mănăstirea Putna s-a ridicat fără autorizație, pe un teren care aparține statului. Moldav – pe atunci, român – acum. Să ne rugăm bunului Dumnezeu și să sperăm că nu este un bun motiv pentru a fi dărâmată. Și mutată la Gălănești, unde tocmai a redevenit proprietară…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI