Ce rămâne

Ne ferim, ați remarcat cu siguranță aceasta, de aprecieri asupra felului în care „fac presă” alții. Rămânem ferm convinși că cititorul este cel care califică și alege. Am fost ridiculizați însă undeva că singurul ziar care nu i-a consacrat un articolaș la plecarea dintre noi a omului deosebit care a fost Roman Stecyk, fie iertat, a fost „Crai nou”… Lăsând la o parte faptul că noi, ziarul care…, am fi fost acuzați că deplângem moartea unui fost activist de partid comunist dacă ne-ar fi dus mintea să-i evocăm în câteva rânduri personalitatea, trebuie să lămurim lucrurile.
 

Dumitru TEODORESCU

Cu scurtă vreme înainte a murit un alt fost activist de partid, Gheorghe – Pașa – Pavelescu. Roman Stecyk lasă în urma sa amintirea activistului luminat, cu școală și cu repere morale ferme, promovat după anii 1970, când proletcultiștii începeau să dispară din aparatul de partid (deși au existat destui încă și după, temuți și oferind pe viu termenul de comparație). Pașa a avut propria perioadă proletcultistă, când era temut, dar a avut inteligența – era unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun activist al propagandei de partid – să înțeleagă că vremurile se schimbă, să se ralieze noului val de activiști, să devină mult mai independent în gândire și mai vehement în afirmații, ceea ce i-a adus până la urmă marginalizarea și trecerea pe linie moartă. A murit de leucemie, după ce a scris câteva cărți, bunul său prieten dr. Iețcu scriind câteva rânduri despre el, pe care le-am publicat. Le-am publicat pentru că omul acesta – fie și activist de partid – a lăsat după el un semn al trecerii pe pământ. Bune sau rele, a lăsat câteva cărți. Mult mai cumsecade, mai blând, mai înțelegător, mai omenos a fost – și el fost activist de partid – Roman Stecyk, căruia personal i-am purtat întotdeauna un respect deosebit. Dar faptul că a fost cumsecade și pe deasupra și – cum, în sfârșit, am aflat din articolele publicate de alții – vegetarian nu ne-a îndemnat să scriem neapărat ce gândim despre cel dispărut. Am păstrat pentru noi. Cum nu am scris nimic despre mulți oameni cumsecade și omenoși, oameni deosebiți în felul lor – profesori, medici, preoți, ingineri, economiști etc. – care au plecat din lumea aceasta la fel de discret cum au venit și au trăit. Chiar dacă unii au avut și funcții politice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: