‘România trebuie să-și exercite dreptul de a fi membru al UE cu fruntea sus, și nu în genunchi’

‘Obiecțiile pe care Germania și Franța le aduc României sunt în afara condițiilor Schengen și sunt observații strict politice’, a declarat, marți, senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, care consideră că întreaga clasă politică românească ar fi trebuit să fie solidară în a le respinge și nu în a le exploata politic.
 

Potrivit parlamentarului democrat-liberal, în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen, România este parte a acestui Spațiu de sute de ani. ‘De sute de ani, Țările Române, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân, apără granițele de est ale Uniunii Europene’, a spus senatorul PD-L. El a arătat că România a semnat cu Uniunea Europeană un Tratat de Aderare, un tratat al unei comunități de țări egale în drepturi și responsabilități și nu un Tratat de închinare și credință, așa cum a fost obligat să semneze Mihai Viteazul cu Rudolf al doilea al Germaniei. Onofrei a precizat că obiecțiile aduse țării noastre nu erau ridicate când Țările Române apărau granița de Răsărit a Europei, dând posibilitate Franței și Germaniei, dar și Europei Occidentale să înflorească din punct de vedere economic, cultural și religios, să înceapă Războiul de o sută de ani, să-și rezolve problemele templierilor, să stabilească reședința Papilor sau să se pregătească de reformă religioasă. ‘Mircea cel Bătrân, Vald Țepeș, Ștefan cel Mare, apărându-și țara apărau de fapt Europa. În documentele istorice nu este consemnat faptul că Ludovic al XI-lea ar fi reproșat lui Vlad Țepeș că justiția pe care o a-plică nu respectă standardele Inchiziției și nici Carol al VIII-lea să-i fi reproșat lui Ștefan cel Mare, cel de grabă vărsătoriu de sânge nevinovat, că nu se încadrează în acquis-ul medieval european’, a spus Onofrei. El a ținut să arate că în documentele istorice se consemnează că Mircea cel Bătrân era ‘un principe între creștini, cel viteaz, cel ager’, iar Ștefan cel Mare era ‘atlet al creștinătății’. ‘Cred că România trebuie să-și exercite dreptul de a fi membru al UE cu fruntea sus, și nu în genunchi’, a conchis Onofrei. Vicepreședintele PPE Mario David a declarat, marți, la București, că nu poate înțelege de ce ar trebui ca, deși a îndeplinit toate condiționalitățile tehnice, României să nu i se permită intrarea în Schengen, conform calendarului stabilit. Controversa privind intrarea României și Bulgariei în Schengen, planificată inițial pentru martie 2011, a apărut după ce Franța și Germania și-au exprimat obiecțiile, în decembrie, față de această aderare, invocând problemele grave din domeniul justiției și crimei organizate cu care se confruntă în continuare Sofia și Bucureștiul.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI