În condițiile dispariției unor spitale

‘Ar fi utilă reapariția centrelor de permanență’

spune șeful DSP Suceava, Ludovic Abiței Șeful DSP Suceava, dr. Ludovic Abiței, ne-a declarat ieri că ‘ar fi utilă reapariția centrelor de permanență, fiindcă ar degreva secțiile de urgență din spitale.
 

‘Dacă se merge în continuare pe ideea de reducere a unor unități spitalicești din județ, care este în discuție, încă nu s-a pus încă problema, ar fi utilă o reapariție a acestor centre de permanență; ar reduce presiunea de la Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Județean și de la centrele de primire urgențe din județ. Ordinul ministerului lasă la latitudinea DSP-urilor ca, în funcție de specificul localităților, să fie înființate astfel de centre’, a spus dr. Abiței. Șeful DSP Suceava este de părere că unii medici de familie dau cu ușurință trimiteri la medicul specialist pentru cazuri pe care le-ar putea rezolva ei: ‘Foarte mulți pacienți ajung cu prea multă ușurință la medicii specialiști cu trimitere de la medicii de familie, deși cele mai multe cazuri ar putea fi rezolvate de ei. De aceea s-a propus crearea acestor centre, să aibă unde să se adreseze pacienții. Eu sunt convins că medicii de familie ar putea să rezolve mult mai multe cazuri. Dar am văzut și medici care transpiră lângă pacient până dau de capăt problemei de care suferă acesta. Pe de altă parte, au și foarte mulți pacienți, iar timpul nu le permite să rezolve prea mulți. Ar trebui majorat numărul medicilor de familie și micșorat numărul de pacienți înscriși. Sunt unii care au și 2000 de pacienți. Ce s-ar întâmpla dacă ar veni toți la consultație într-o lună?’. Directorul DSP s-a întâlnit ieri cu reprezentanții medicilor de familie din județ pentru a discuta tocmai despre aceste centre de permanență, întâlnire la care au fost convocați și președintele director general al CAS Suceava și managerul Serviciului de Ambulanță Județean, pentru a vedea în ce zone ar fi bine să funcționeze asemenea centre. Potrivit unui proiect de ordonanță al MSP, aflat în dezbatere publică, medicii de familie ar urma să asigure funcționarea centrelor de permanență la sfârșit de săptămână și în zilele de sărbători legale. Medicii de familie suceveni nu sunt ‘încântați’ de această prevedere, considerând că e o încălcare a Codului muncii, fiindcă sunt obligați la ‘muncă forțată’, peste programul normal de lucru. Secretarul Asociației Județene a Medicilor Generaliști, dr. Irina Badrajan, este de părere că nu vor fi bani pentru plata medicilor care vor lucra în centre de permanență. ‘În județele în care există deja centre de permanență, colegii noștri doctori s-au plâns că lucrează în condiții improprii și că nu sunt plătiți pentru serviciile prestate’. În județul Suceava au funcționat 10 centre de permanență în localități precum Zvoriștea, Marginea, Vicovu de Sus, centre care s-au închis în 2008 tocmai fiindcă medicii erau prost plătiți și au renunțat să mai facă gărzi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: