Vama

Povești adevărate

În aceste zile ale Gerarului 2011 să ne păstrăm cumpătul și să începem anul cu inima curată ca să trăim în liniște, înțelegere, ca să punem bazele unui bun început de an și să învingem gerurile năprasnice. Prima luna a fiecărui început de an are niște repere importante. Luna începe cu Sf. Vasile, conducătorul, înrudit cu cuvântul Biserică.
 

Plugușorul este auzit în toate localitățile țării. Pe 6 ianuarie este Botezul Domnului – Boboteaza, iar pe 7 ianuarie, Sf. Ioan Botezătorul. De precizat că ziua de 15 ianuarie este marcată ca ziua nașterii poetului nostru național Mihai Eminescu. 24 ianuarie a intrat în conștiința poporului român ca ziua Unirii Moldovei cu Muntenia. Gerarul se încheie cu sărbătoarea Sf. Vasile, Grigore și Ioan. În această lună oamenii satelor manifestă o grijă sporită pentru sănătatea vitelor, oilor, păsărilor, albinelor etc. Poeții scriu că “În jur este pustiu șiînghețat”. Cu toate acestea se întâmplă lucruri mici cu urmări mari care pot fi însemnate. Gestul celor mici… Copiii trebuie învățați să iubească și să se ajute. Proverbele românești sunt edificatoare în acest sens: „Cei cu putere datori sunt să-i ajute pe cei slabi și fără putere” sau „Toți dăm sau primim ajutor”. Elevii clasei a III-a A (înv. Mihaela Iosep) de la Școala „Iorgu G . Toma” Vama au înțeles acest aspect. Un copil din clasă a suferit în septembrie 2010 un accident rutier. El se află imobilizat în pat după ce a fost spitalizat la Iași și București. Familia are 5 copii. Colegii s-au împărțit în două grupe pentru întrajutorarea colegului lor. Ei au apelat la părinți, rude, vecini pentru a strânge o sumă modică de bani. Deviza lor: „Fiecare leu contează!”. Au fost refuzați doar de o persoană, dar, deși mici, nu s-au descurajat și au continuat misiunea lor. Gestul lor este mic, dar arată o solidaritate umană fără de care nu se poate trăi. Din suma adunată au fost procurate fructe, medicamente și o jucărie. Merită amintit numele inițiatorilor acestei acțiuni deosebite: Iosep Adriana, Cernat Sergiu, Cojocaru Ana, Popescu Iulia ș.a. …Și gestul celor mari Oamenii se confruntă cu anumite situații nedorite și trebuie ajutați. Consiliul Local al comunei Vama și dl primar Nicolai Baltag au acordat un ajutor bănesc unei persoane care s-a accidentat la locul de muncă și a avut nevoie de ajutor pentru spitalizare și medicamente. Un copil talentat dar nevoiaș a fost ajutat să plece în Franța, la un turneu de fotbal, alături de colegii săi de vârstă și de echipă. Acum doi ani, locuința unei femei de pe Dealul Runc a fost luată de apele învolburate ale râului Moldovița. Ea a fost ajutată cu materiale de construcție, meseriași și amplasamentul viitoarei construcții. Căsuța i-a fost ridicată în câteva luni de zile. Sunt doar câteva exemple în care vămenii s-au implicat, dând dovadă de omenie și bunătate sufletească. În contrast există unii care, sub influența băuturilor alcoolice, se ceartă, înjură, se bat, fură. Numărul lor nu predomină, dar încă trebuie educați în spiritul civilizației. Ar fi bine ca aceste fapte urâte să nu ajungă la urechile prichindeilor… Prof. PETRU OMANIA Vama

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: