Primăriile nu au fonduri pentru cofinanțări

Aleșii județeni au repartizat, prin rectificare, fonduri de 752.117 lei, din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, 669.060 lei fiind repartizați prin adresă a Direcției Generale a Finanțelor Publice. Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a declarat că suma este foarte mică și va fi destinată asigurării cofinanțării unor proiecte de dezvoltare a satului românesc și împădurirea terenurilor degradate.
 

Dl Flutur și-a exprimat speranța că, săptămâna viitoare, Guvernul va mai disponibiliza o serie de resurse, deoarece pe final de an trebuie asigurate cheltuielile minime de funcționare ale unor primării. „Există o serie întreagă de primării care au probleme destul de mari cu cofinanțarea la proiectele în derulare. Și aici mă refer la localități care au proiecte cu bani europeni, prin măsura de modernizare a satelor. În această situație se află comuna Bunești, dar există și alte unități administrativ-teritoriale cu proiecte de la Fondul de Mediu care trebuie să asigure cofinanțare pentru împădurirea unor terenuri degradate. Lucrările au început și atunci am socotit că este urgent să alocăm aceste resurse de finanțare, dar și pentru cheltuielile de funcționare a unor primării”, a reliefat șeful administrației județene. La această rectificare, municipiile Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Rădăuți s-au ales cu câte 60.000 de lei fiecare, la fel ca și orașul Gura Humorului. Alte 3 orașe, respectiv Frasin, Liteni și Salcea, au primit câte 20.000 de lei fiecare, în timp ce 25 de comune au parte de restul de 452.117 lei. Unei singure comune i s-au tăiat fonduri de 3000 de lei, în această situație fiind Bălăceana. Potrivit Legii finanțelor publice locale nr. 273/2010, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, precum și din cota de 22% din impozitul pe venit, 27% se alocă bugetului propriu al județului. Diferența se repartizează bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, 80% prin decizie a DGFP, iar 20% prin hotărâre a Consiliului Județean, în scopul susținerii programelor de dezvoltare locală și a proiectelor de infrastructură.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: