Interese obscure în capitalizarea SC Termica ?

„De ce să capitalizăm noi o societate care va avea pierderi sau care va intra în faliment? Doar să fie la masa credală mai mult de împărțit?”, a întrebat ieri, în ședința CL, alesul social-democrat Ovidiu Donțu > Majorarea capitalului social al Termica este o condiție pe care consultantul „Boștină și avocații” a pus-o în vederea implicării capitalului privat și construirii unei noi centrale termice la Suceava, reliefează edilul-șef Ion Lungu

 

Nici într-un caz, în actuala structură, societatea de termoficare Termica nu va mai putea fi salvată, a pus în vedere, ieri, în ședința extraordinară a Consiliului Local, primarul Ion Lungu.
Afirmația a fost făcută pe fondul demersurilor privind transferarea unei suprafețe de 155,4 de hectare din patrimoniul primăriei către firma din Lunca Sucevei, operațiune menită să stingă datoriile de peste 70 de milioane de lei pe care administrația locală le are, cu titlul de subvenții, la diferența dintre costul real și cel efectiv plătit al gigacaloriei. Edilul-șef a subliniat că singura soluție legală pentru reglementarea situației patrimoniale, potrivit Oficiului Registrului Comerțului și Curții de Conturi, o reprezintă majorarea capitalului social al SC Termica cu contravaloarea terenurilor în cauză.
Alesul social-democrat Ovidiu Donțu nu s-a arătat convins însă de corectitudinea transferului, el fiind de părere că majorarea capitalului social al unei societăți falimentare nu ar avea ca rezultat decât bunuri în plus, pe care se vor înghesui să le împartă recuperatorii societăților și instituțiilor cărora Termica le datorează bani. „Vă rog să mai reflectați asupra majorării capitalului social al Termica. De ce să capitalizăm noi o societate care va avea pierderi sau care va intra în faliment? Doar să fie la masa credală mai mult de împărțit?”, a întrebat consilierul Donțu.
Răspunzând, edilul-șef Ion Lungu a reliefat că lămurirea raportului patrimonial între Primărie și Termica este o condiție pe care consultantul „Boștină și avocații” din București a pus-o în vederea implicării capitalului privat și construirii unei noi centrale termice, dimensionată la prezentul consum diminuat de energie termică. Noul obiectiv ar urma să fie realizat tot în colaborare cu actuala societate de termoficare suceveană, care va intra în parteneriat cu terenul necesar. „Firma de consultanță câștigătoare a licitației organizate în acest sens de Termica pune condiția transferării terenului, astfel încât, atunci când vine investitorul, situația patrimoniului să fie clarificată. Pentru că va fi o colaborare între Termica, cea care va pune la dispoziție terenul, și acea firmă privată care vine să facă investiția”, a explicat primarul.
De altfel, dl Lungu a arătat că discuțiile asupra strategiei privind viitorul termoficării sucevene vor fi reluate într-o altă întrunire extraordinară, respectiv cea de pe 21 iulie. Aceasta deoarece, pe 20 iulie, primăria are termen în procesul cu Termica, în litigiu fiind tocmai suprafața de 155,4 de hectare care ar urma să facă obiectul transferării și ștergerii datoriei municipalității către producătorul, furnizorul și distribuitorul de agent termic sucevean.
În tot acest context, interesant este faptul că, încă imediat după înființare, în 2002, Termica s-a adresat instanței tocmai pentru a-și însuși suprafața aferentă Centralei Electrice de Termoficare (CET). „Pe 20 iulie este un termen de judecată între Primărie și Termica privind aceste terenuri. Sperăm, cumva, să se clarifice aceste lucruri și să facem o ședință extraordinară”, a conchis Ion Lungu.
Reamintim că SC Termica, având ca unic acționar municipalitatea suceveană, a fost înființată prin HCL nr.64/2002, ca urmare a reorganizării Termoelectrica și a trecerii Centralei Electrice de Termoficare (CET) în domeniul public al municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local. Capitalul social al noii firme a fost, la data înființării, de 1.742.800 milioane lei vechi, el fiind împărțit în 1.742.800 de acțiuni nominative, fiecare dintre ele cu o valoare de 1.000.000 de lei vechi. După constituire, Termica a efectuat numeroase demersuri administrative și judiciare, pretinzându-se titulara dreptului de proprietate asupra terenurilor și construcțiilor și încercând să înscrie acest drept în cartea funciară. Inițiativa a fost respinsă de Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava și, mai apoi, în mod irevocabil, de instanțele de judecată. Organele judecătorești au reținut faptul că simpla înscriere a imobilelor în bilanțurile contabile nu poate însemna constituire a dreptului de proprietate asupra acestora.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: