Râșca

Fântâna de sute de ani, care nu seacă niciodată

Sâmbătă, la orele dimineții, în comuna Râșca, în viața unei mici comunități locale, a avut loc un eveniment important. O veche fântână, ale cărei începuturi se pierd în memoria istoriei, a fost resfințită, fiind totodată sfințită lucrarea noului acoperiș ce-i protejează apele. Cu o adâncime de peste 12 metri și cu un diametru de 2,2 metri, fântâna este un dar ce vine din vechime de la un călugăr al cărui nume s-a pierdut. Bizar este și faptul că, așa cum spun bătrânii locului, călugărul a săpat în Râșca nu mai puțin de 4 fântâni, cea despre care vorbim fiind cea mai impresionantă ca dimensiuni.
 


Afirmația din titlu poate părea lipsită de suportul realității, dar reperele temporale ale amintirilor oamenilor locului, ce se pierd în trecerea anilor, tind să o confirme sau, cel puțin, să nu o contrazică. După cum spunea Dumitru Clipa: „Țin minte că eram copil și tătuțul meu și moș Văleanu, la sfatul bătrânilor, vorbind despre fântâna asta, spuneau că e săpată de un călugăr, dar nu se mai știe când; copii fiind, așa au prins-o și ei: fântâna din medean, fântâna călugărului.”
Preotul paroh Gheorghe Dănilă, care a oficiat slujba de resfințire a fântânii și sfințirea noului acoperiș, și-a mărturisit reporterului admirația pentru acești oameni, care au găsit resursele necesare pentru a duce la bun sfârșit lucrările de îngrijire a fântânii. „Fântâna aceasta este un reper al comunității, locul de unde oamenii își iau apa cea de toate zilele, dar se și întâlnesc, își dau binețe și se mai sfătuiesc. E un loc în care încă mai există acea apropiere interumană care, astăzi, tinde să se îndepărteze din viața de zi cu zi. Vorbim la telefon, vedem pozele apropiaților pe calculator; suntem aproape, dar foarte departe. Fântâna ține lucrurile pe făgașul curat al tradițiilor locului: oamenii se întâlnesc aici, vorbesc, își amintesc fapte și oameni care au trecut înaintea lor pe la aceste izvoare, își fac planuri de viitor.”
Oameni trecuți prin încercări grele ale vieții, dar care-și găsesc o parte din alinare făptuind lucruri creștinești, precum e și îngrijirea fântânii locului, cei din familia Clipa, prin vocea capului de familie, Dumitru, nu au vrut să ne spună cât a însemnat financiar acest efort, dar și-au destăinuit intenția inițială: acea de a face astfel încât fântâna cea veche să semene cât mai mult cu acel foișor ce proteja izvoarele, pe care-l știau ei din vorbele bătrânilor.
Niciunul dintre cei prezenți la sfințire, și sunt oameni care bat spre optzeci de ani de acum, nu-și amintește ca izvoarele fântânii să fi secat vreodată. Anii secetoși, care lăsau uscate alte fântâni, au fost cei care au săpat în memoria colectivității numele de fântâna care nu seacă niciodată, căci izvoarele ei aduceau din subterane apa pentru toți cei care aveau atâta nevoie de ea în asemenea timpuri.
Cei ce trăiau în vecinătate cărau apă cu cobilița la sute de metri distanță, aceasta fiind singura fântână a locului, iar cele care mai apăreau între timp nu aveau apa atât de bună pentru că, inevitabil, apa lor era comparată cu reperul locului: fântâna care nu seacă.
Acoperită de metal strălucitor, străjuită de crucea din vârful acoperișului piramidal, fântâna are acum un aer tineresc cu veșminte noi, dar ascunde, probabil, în adâncimile sale învățăturile românului de la țară: fă un copil, plantează un pom, construiește o casă și ai grijă de o fântână. Doar câteva lucruri, dar câtă responsabilitate socială și profunzime e în spatele lor, doar sutele de ani de istorie ale acestor locuri ne pot edifica.
Nu putem decât să le urăm sănătate și putere de muncă celor care s-au îngrijit de fântână și să le spunem celor pe care viața îi va purta spre Râșca să caute locul izvoarelor care nu seacă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: