La Sadova

O pădure plantată într-o zi

În urmă cu 8 ani, pe suprafața reîmpădurită sâmbătă de peste 1500 de voluntari (în cadrul programului „România prinde rădăcini”) peste 5 milioane mc de lemn au fost doborâți de vânt

Peste 1500 de voluntari din întreaga țară au plantat, sâmbătă, la Sadova, circa 17.500 de puieți de molid și larice. Acțiunea face parte din programul de împădurire „România prinde rădăcini”, inițiat de postul național de televiziune Realitatea TV și realizat cu sprijinul Regiei Naționale a Pădurilor (RNP), Consiliului Județean Suceava și companiei OMV Petrom.

 

Prezent la acțiune, președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur ne-a informat că în anul 2002, de pe suprafața de 6,7 hectare de teren care tocmai urma să fie reîmpădurită de voluntari, peste 5 milioane de metri cubi de lemn au fost doborâți de vânt. Șeful executivului județean a precizat că, atunci, pe suprafața menționată erau plantați doar molizi și din acest motiv vântul ar fi reușit, cu ușurință, să-i culce la pământ. “Acum vom planta și molid și larice, ca să fie mai rezistenți”, ne-a declarat Gheorghe Flutur.
Din rândul oficialităților sucevene, la acțiune au mai luat parte șeful RNP, Valerian Solovăstru, prefectul Sorin Arcadie Popescu și parlamentarii PD-L de Suceava Sorin Fodoreanu, Ioan Balan, Dan Gospodaru. Lor li s-au alăturat și numeroși șefi ai instituțiilor descentralizate, printre care s-au numărat Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera”.
Un aspect este cert. Dacă unii dintre voluntari au participat la acțiune, care a fost foarte mediatizată (jurnaliștii de la Realitatea TV au făcut transmisiuni în direct, de la fața locului, din jumătate în jumătate de oră) doar pentru a-și face imagine sau pentru a intra, din diverse motive, în grațiile organizatorilor, am întâlnit la Sadova și ecologiști adevărați, părinți care au venit împreună cu copiii să planteze copaci în mod dezinteresat. „Ne-am înscris pe un site. Am vrut să plantăm copaci cu adevărat și să-i responsabilizăm astfel și pe copiii noștri. Dacă vor simți cât de greu este să plantezi și cât de greu crește un copac, se vor gândi de două ori înainte să taie vreunul”, ne-a mărturisit Miruna Livadaru.

„Un mesaj responsabil se poate da doar prin exemplu personal”

Printre voluntarii care au plantat puieți de molid și larice la Sadova s-au aflat și câteva zeci de reprezentanți ai companiei OMV Petrom, veniți din mai toate colțurile țării. Este vorba despre o echipă care a fost prezentă, anul acesta, la mai toate acțiunile de împădurire din cadrul proiectului „România prinde rădăcini”.
Întrebat ce-l determină să participe la acțiunile de voluntariat, reprezentantul OMV Suceava, Doru Ioan Cușnir, a răspuns că „un mesaj responsabil se poate da doar prin exemplu personal”. „Partenerii OMV Petrom demonstrează că se implică atât în proiecte locale, cât și în proiecte de anvergură națională. Spre exemplu, la Petroșani am inițiat un proiect de integrare în societate, prin oferirea unui loc de muncă și sprijin pentru oamenii străzii. La Constanța avem un proiect care constă în sprijinirea unei tinere talentate la pictură pentru a termina școala de arte. Și la Suceava am avut numerose proiecte de ecologizare, dar și campanii de plantare de copaci și donare de sânge”, ne-a declarat Bobi Cușnir.
Acțiunea de plantare a puieților de la Sadova a început dimineața și s-a încheiat în jurul orei prânzului, ceea ce l-a determinat pe inițiatorul proiectului, jurnalistul și realizatorul de emisiuni Mihai Tatulici, rădăuțean la origine, să le amintească românilor că bucovinenii sunt oameni harnici.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: