Suceava e fruntașă la gripă și răceală

Gripa sezonieră a lăsat-o mai moale în ultima perioadă, nefiind semnalate cazuri noi, dar județul Suceava rămâne în frunte alături Cluj și Prahova ca județe din țară în care a apărut gripa de la începutul sezonului rece.

 

În schimb, continuă să se prezinte la medicii suceveni tot mai multe persoane cu infecții respiratorii, pneumonie și bronhopneumonie, în săptămâna 12-18 octombrie numărul acestora menținându-se “la nivel ridicat”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava (DSP).
În perioada menționată numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a trecut de 2300, iar al pneumoniilor și bronhopneumoniilor a ajuns la 573, cei mai afectați fiind copiii de 1-4 ani și 5-14 ani, unde au fost și cele mai multe internări.
“ 47% din totalul cazurilor de IACRS și 56% din cazurile de pneumopatii acute s-au înregistrat pe teritoriul Sucevei, în mediul urban și rural, teritoriul Fălticeni plasându-se pe locul doi, cu un număr de îmbolnăviri ce reprezintă aproximativ 20% din totalul cazurilor din județ”, au precizat responsabili din cadrul Serviciului Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile – Statistică.
Potrivit directorului coordonator interimar al DSP, dr. Ludovic Abiței, sunt mai multe cazuri înregistrate întrucât oamenii se prezintă conștiincios la medic, de la primele simptome de răceală, speriați fiind de gripa porcină.

Nici bolile venerice nu se lasă mai prejos

De la începutul lui octombrie, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare “Cantacuzino” a confirmat izolarea a 3 cazuri de infecții cu virusul gripal sezonier, la persoane cu vârste cuprinse între 2 și 22 de ani, în județele Suceava, Cluj și Prahova. La Suceava, până acum s-au înregistrat 10 cazuri suspecte de gripă.
Medicii atrag atenția că, în această perioadă cu temperaturi scăzute, respectarea igienei personale rămâne cea mai facilă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor. Prima regulă de igienă este spălatul mâinilor cu apă și săpun, în special după tuse și strănut. De asemenea, produsele de curățare a mâinilor, pe bază de alcool, pot fi eficiente, în acest fel reducându-se riscul ca cei din jur să se îmbolnăvească.
Persoanele bolnave trebuie să păstreze distanța față de celelalte. Este bine ca acestea să evite aglomerațiile și mulțimile, dar și deplasările la serviciu sau la școală, pentru a nu contamina și alte persoane din comunitate. Dacă prezentați ca simptome tuse seacă, secreții nazale apoase și febră peste 38 grade Celsius, este necesar să vă prezentați la medicul de familie pentru consult de specialitate și să evitați automedicația.
Frigul de afară nu a… speriat nici alte boli infecțioase, precum gonoreea și sifilisul, în perioada menționată fiind diagnosticate 3 cazuri de gonoree și 1 caz sifilis.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: