Mofturi de „Nike”, buzunare de „Mike”

> Sărăcia relansează comerțul sucevean de tarabă cu mărfuri contrafăcute > Tone de piese auto, electronice, îmbrăcăminte, încălțăminte, articole de marochinărie, ceasuri, cosmetice, parfumuri false umplu piața suceveană > Polițiștii de la SIF au găsit anul acesta în bazar 1500 de ceasuri și 126 de flacoane de parfum contrafăcute, marcate cu branduri de renume

 

Am făcut des cumpărături și ne-am umplut de nervi când, după numai după 2-3 purtări, din bluza – de altfel minunată pe umeraș – s-au scurs culori-le la prima spălătură, pantoful s-a desfăcut pentru că ne-a prins ploaia, iar turul pantalonilor de pijama s-au destrămat de-o palmă de parcă ar fi fost cusuți cu ață din pânză de păianjen. Ne consolam imediat cu gândul că, la cât am dat pe articolul respectiv nu putea ține mai mult, așa că am pus mâna pe ac și ață sau pe tubul de “glue”, am reparat ce se poate repara, am mai purtat de câteva ori produsul astfel recondiționat și în scurt l-am trimis direct la buncărul de gunoi. Că purtatul cu demnitate al bluzei cu pricina ne-a cheltuit doze duble de antiperspirant sau că tălpile picioarelor ne-au mâncat al naibii de tare de la încălțămintea “super-tare” cumpărată din piață, nu am mai pus la socoteală.
Și, culmea, tricoul cu eticheta unei firme celebre în lume, cumpărat chiar și de la second, nu se destramă la guler, nasturii rămân la locul lor și doar faptul că începe să se vadă pe el că l-a mai purtat o generație înainte ne face să-l abandonăm, dar cu un ultim gând respectuos : “E bun de cârpă de praf că e bumbac curat”.

De la „Nike” la Mike, de la “Dolce&Gabbana” la Docha&Cabanov

Cele de mai sus fac cât se poate de elocventă diferența dintre produsele falsificate ce abundă pe piața suceveană și cele originale pe care cei mai mulți dintre noi nu avem destui bani să le achiziționăm. E foarte greu însă să faci săracului teoria produselor originale de sute de lei bucata și să-l încurajezi să le cumpere, când el e om de șosete “3 perechi la 5 lei” și abia are cu ce-și cumpăra o pereche de blugi din bazar de câteva zeci de lei.
Această realitate sprijină de ani de zile comercializarea pe piață a “munților” de produse falsificate și, cât timp sucevenii vor avea venituri mici, ele vor exista pe piață, oricât de ilegală ar fi vânzarea lor. Faptul că în această perioadă de criză banii sunt tot mai puțini nu poate duce decât la o relansare a comerțului de tarabă, practicat de regulă numai cu mărfuri contrafăcute în China, Turcia, Thailanda, Singapore, Coreea sau alte țări în care meseriași cu ochii alungiți se pricep de minune să copie în dosul șurii produse originale din întreaga lume.
În cunoștință sau în necunoștință de cauză, cumpărătorii se lasă păcăliți de mărfuri pe al căror ambalaj sunt trecute mărci de renume din care a fost însă… schimbată o literă, două. Astfel un radio/DVD de mașină “Panasonic” devine Pawasonic, un pantof “Nike” e Mike sau Naik, altul “Adidas” se transformă în Adibas sau Adadis, o pereche de blugi D&C, (care duce clientul cu gândul la marca produselor “Dolce&Gabbana”) este de fapt sigla unui producător pirat pe blugi Docha&Cabanov. La alte produse nici măcar nu a fost modificat numele producătorului, dar e mai mult decât limpede că mărfurile sunt “păcăliciuri”, și nu numai din cauza prețului extrem de mic. Este cazul poșetelor “de lux” marcate „Louis Vuitton”, dar care au fundul de carton și ațele atârnă din căptușeală, a parfumului așa zis „Chanel” de culoarea zoaielor de spălător și cu mirosul vechilor parfumuri rusești „la kilogram”, a pseudoceasurilor „Rollex” ce înnegresc încheietura mâinii și nu mai funcționează peste 2 luni.
De la piese auto, electronice, îmbrăcăminte, încălțăminte și lenjerie, până la articole de marochinărie, ceasuri, cosmetice, parfumuri, CD-uri, tone de astfel de produse sunt oferite cumpărătorilor în fiecare zi în bazar și piețe, chiar în hipermarketuri sau pe internet. Mai toate au viață scurtă, vânzarea lor însemnând în final nu numai încălcarea legislației, ci mai ales bani irosiți.

China – Constanța – Bazar “Europa” – Bazar Suceava

Autoritățile care au în grijă diminuarea comercializării produselor falsificate sunt Autoritatea Națională a Vămilor (ANV), Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție și Protecția Consumatorilor, ce ne învață cum să ne ferim de falsuri ca să nu avem ce reclama după aceea. O statistică națională bazată de cifrele raportate de ANV arată că în acest an, doar în portul Constanța, principala poartă de intrare în țară folosită de “pirați” sau de cei care vor să evite taxele, au fost oprite mărfuri suspecte în valoare de 137 de milioane de euro, în timp ce în perioada 2005 – 2008, acestea au fost de doar 6 milioane de euro.
Nu este greu de speculat că parte din mărfurile contrafăcute care intră în țară la peste 500 de km distanță de Suceava ajung să umple și piața locală. Pe apă sau pe uscat rutele sunt deja știute: China – Constanța – Bazar Europa (București) – Bazar Suceava sau Turcia – Giurgiu – Bazar Europa – Suceava.

Ceasuri și parfumuri false găsite în bazar și doi comercianți cercetați penal

Bazariștii sunt de regulă primele victime ale controalele polițiștilor suceveni din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IJP Suceava deși marfă contrafăcută a fost identificată și în magazine din județ. Între noi fie vorba, scurte verificări pe la agenți comerciali din mediul rural ar umple câteva containere de „chinezisme” și “turcisme” ale căror înscrisuri de pe ambalaje aduc bine cu mai multe mărci renumite din lume.
În complexul comercial din valea Sucevei doar să nu vrei să nu găsești falsuri dintre cele amintite mai sus. Pe parcursul acestui an, dacă au vrut, polițiștii SIF au depistat în bazar 1500 de ceasuri de mână contrafăcute, de diferite mărimi și culori și inscripționate cu diferite mărci de lux, marfă în valoare de 73.000 de lei. O altă captură a polițiștilor a constituit-o un număr de 126 de flacoane de parfum și apă de toaletă false, în valoare de 137.000 de lei.
La sfârșitul lunii trecute, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a mai făcut un pas în procedură și a dispus începerea urmăririi penale în cazul a doi comercianți din Fălticeni care vindeau mai multe articole de îmbrăcăminte marcate cu branduri de renume. De când au fost verificați și până s-a hotărât tragerea la răspundere penală a celor doi, titularii mărcilor falsificate s-au pronunțat asupra articolelor și s-au constituit parte civilă solicitând daune materiale, în primul caz de 1550 de euro și 2000 de lei, iar în al doilea de 880 de euro.
Surse din cadrul IPJ Suceava au declarat că titularii mărcilor identificate ca false la diferiți agenți comerciali s-au constituit parte civilă în dosare și au solicitat despăgubiri cuprinse între 25 de euro și câteva zeci de mii de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: