Statul… gentleman

La exasperare poți spune vorbe grele; adevărate, dar grele. De exemplu, că statul este un profitor. El încasează impozite și taxe în schimbul angajării ferme, firești, că-ți va crea un cadru legal, economic, politic etc. care să-ți mențină și să-ți dezvolte afacerea. Dacă la ora actuală statul român asta face, s-o creadă el.

 

Dumitru TEODORESCU

Nu dorim deci să discredităm statul, să-i scădem adică importanța în ochii cetățeanului de rând. Dar nici nu putem să ignorăm dezinteresul crescând față de afacerile private – și cele mari, dar și cele multe și mici –, cele ce aduc bani în vistieria țării. Am mai scris despre presiunea formidabilă pe care statul o exercită asupra agenților economici pentru ca aceștia să-și plătească cât mai iute datoriile, chiar dacă tot statul a indus dobânzi și penalități. Ba și un cârd de amenzi, generate de o legislație nesigură și mereu schimbătoare. Ca și abuzul – neconstituțional, după mine, chiar dacă „legal” – de blocări de conturi. Contul meu, banul meu, proprietatea mea! Ca și mai noua invenție de a hotărî el ce plăți se fac în contul datoriilor, astfel că te trezești că nu plătești dări concrete, ci penalități și dobânzi. Iar dările – nestinse – creează noi dobânzi și penalități!
Este adevărat că trebuie găsite soluții pentru nesfârșita inventivitate a românului în a păcăli legea. Dar, dacă eu pot fi tâlhar, statul trebuie să rămână întotdeauna un gentleman.
Numai că… Iar statul nostru nu-ți plătește, când îți este dator, dobânzi și penalități. Ditamai instituția reprezentativă a statului în județ ne datorează niște amărâți de 802 lei pentru un text publicitar, încă din 30 mai 2008. Nu ni i-a plătit nici azi.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: