Statul… gentleman

La exasperare poți spune vorbe grele; adevărate, dar grele. De exemplu, că statul este un profitor. El încasează impozite și taxe în schimbul angajării ferme, firești, că-ți va crea un cadru legal, economic, politic etc. care să-ți mențină și să-ți dezvolte afacerea. Dacă la ora actuală statul român asta face, s-o creadă el.

 

Dumitru TEODORESCU

Nu dorim deci să discredităm statul, să-i scădem adică importanța în ochii cetățeanului de rând. Dar nici nu putem să ignorăm dezinteresul crescând față de afacerile private – și cele mari, dar și cele multe și mici –, cele ce aduc bani în vistieria țării. Am mai scris despre presiunea formidabilă pe care statul o exercită asupra agenților economici pentru ca aceștia să-și plătească cât mai iute datoriile, chiar dacă tot statul a indus dobânzi și penalități. Ba și un cârd de amenzi, generate de o legislație nesigură și mereu schimbătoare. Ca și abuzul – neconstituțional, după mine, chiar dacă „legal” – de blocări de conturi. Contul meu, banul meu, proprietatea mea! Ca și mai noua invenție de a hotărî el ce plăți se fac în contul datoriilor, astfel că te trezești că nu plătești dări concrete, ci penalități și dobânzi. Iar dările – nestinse – creează noi dobânzi și penalități!
Este adevărat că trebuie găsite soluții pentru nesfârșita inventivitate a românului în a păcăli legea. Dar, dacă eu pot fi tâlhar, statul trebuie să rămână întotdeauna un gentleman.
Numai că… Iar statul nostru nu-ți plătește, când îți este dator, dobânzi și penalități. Ditamai instituția reprezentativă a statului în județ ne datorează niște amărâți de 802 lei pentru un text publicitar, încă din 30 mai 2008. Nu ni i-a plătit nici azi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: