16 septembrie, Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon

Epuizarea stratului de ozon afectează sistemul imunitar

Agenția pentru Protecția Mediului Suceava face apel la aplicarea măsurilor necesare asigurării sănătății generațiilor prezente și viitoare

 

Cu prilejul Zilei internaționale pentru protecția stratului de ozon, Agenția pentru Protecția Mediului Suceava adresează un apel tuturor factorilor de decizie să fie alături de aspirațiile cetățenilor de a se bucura de un mediu sănătos. „Ne adresăm politicienilor, specialiștilor, cadrelor didactice, studenților, elevilor, jurnaliștilor, cât și întregii populații, să și concentreze eforturile și să colaboreze pentru ca împreună să asigure aplicarea măsurilor de prevenire și stopare a degradării stratului de ozon, în scopul asigurării sănătății generațiilor prezente și viitoare”, subliniază directorul coordonator al instituției, Constantin Proboteanu. Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este marcată anual pe 16 septembrie, aceasta fiind declarată cu ocazia celei de a 49 a sesiuni, din 1995, a Adunării Generale a ONU, în 2009 desfășurându-se sub deviza „Protecția stratului de ozon unește întreaga lume”.
Substanțele care afectează stratul de ozon sunt, în principal, compușii gazoși cu conținut de fluor, clor și brom, care, în condițiile iradierii intense cu razele ultraviolete din stratosferă, devin puternic reactivi. Aceste substanțe se regăsesc în agenții frigorifici, aerosoli de tip spray, în solvenți etc. Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la scăderea eficacității sistemului imunitar, cu apariția infecțiilor, a cancerului de piele, a cataractelor și orbirii, precum și la arsuri în zonele expuse la soare. De asemenea, scad posibilitățile de hrănire a populației, ca urmare a necrozării frunzelor plantelor, de suferit având și flora și fauna marină. Cele mai ritmice și dramatice subțieri ale stratului de ozon se produc deasupra Antarcticii și ating intensitatea maximă la începutul lunii octombrie. Gaura de ozon continuă să se extindă, însă există speranța că aceasta va fi obturată până în 2030 2070. Circa 175 de state și Uniunea Europeană, inclusiv România, sunt membre semnatare ale Protocolului de la Montreal privind substanțele care distrug stratul de ozon.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: