Directorii de școli, în fața unei dileme hamletiene:

A fi sau a nu fi membru de partid ?!

Un amendament din cadrul Proiectului legii Educației pune directorii de școli care sunt membri de partid în situația de opta pentru activitatea politică sau pentru cea de manager de școală, în termen de 45 de zile de la aplicarea legii.
Astfel, proiectul legii educației naționale prevede că directorii de școli și directorii adjuncți nu pot fi membri ai unui partid politic în perioada mandatului.

 

“Niciun om nu se poate rupe de politică”

În județul Suceava sunt suficienți directori înregimentați politic, există directori doar cu statutul de simplu membru deținător al unui carnet de partid, fără să fie activi pe linie politică, dar și destui manageri nemembri ai vreunui partid.
În opinia șefului IȘJ Suceava, Petru Carcalete, important membru al PD-L “niciun om nu se poate rupe de politică prin simplul fapt că merge la vot sau comentează orice situație politică apărută la un moment dat”. Inspectorului general i se pare chiar normală ocuparea unei funcții de conducere pe criterii politice: “ În general, noi nu facem altceva decât să ne ascundem după deget. Se spune de multe ori că există anumite posturi apolitice, dar în realitate e cu totul altceva. O stare de normalitate cred că ar fi aceea în care n-ar trebui să ascundem faptul că avem o anumită culoare politică, dar în același timp ar trebui să știm să fim imparțiali față de toată lumea, pe postul pe care-l ocupăm. Ocuparea unui post de conducere pe criterii politice mi se pare la urma urmei normală, pentru că fiecare partid ajuns la putere trebuie să aibă pârghii în teritoriu pentru aplicarea propriei politici, dar aceasta nu trebuie să însemne nerespectarea legii sau chiar abuzuri. Din păcate, în România nerespectarea legii este, după părerea mea, una din problemele majore”.
Dl Carcalete spune că “cei mai mulți” directori de școli din județ sunt membri ai PNL și cu toate acestea “colaborez cu ei fără nicio problemă” și că sunt destule și școli ai căror directori nu fac parte din niciun partid, precum școlile Nr. 1, 2 și 3 din Rădăuți, CN “Petru Rareș””, CN “Mihai Eminescu”, colegiile tehnice „Al. I. Cuza”, “Samuil Isopescul” și “Petru Mușat” Colegiul Alimentar, CN “Nicu Gane” Fălticeni și altele. “Eu m-am înțeles cu toți directorii. Aplic politica învățământului care este dictată prin minister, de către partidul aflat la putere”, a conchis Petru Carcalete.

Directorul Dan Popescu: “Politica trebuie să stea la poarta școlii”

Directorul CN “Ștefan cel Mare”, Dan Popescu, este membru al PSD, din 1990, dar spune că doar “am carnet de partid”, în rest nefiind prea implicat politic: “Nu m-am implicat politic fiindcă eu sunt de părere că politica trebuie să stea la poarta școlii. Serviciile educaționale nu trebuie să aibă culoare politică, ci trebuie să dea calitate”.
Cât despre această prevedere din legea Educației, el spune că “nu e o măsură care poate deranja sistemul”. “Din contră, ar înceta unele mici excese ale unor colegi, mă refer și la profesori, și la unii directori, foarte înfierbântați politic, care în anumite cazuri, rare ce-i drept, au încercat un anume prozelitism, ceea ce e descalificant, pentru ei în primul rând”. Dl Popescu este director al acestui colegiu din 2001 și a precizat că în acest răstimp “nu am avut presiuni politice de la IȘJ”. Aceasta poate fi și efectul faptului că, în perioada ’92 ’97, timp în care a fost șef la IȘJ, nu a numit directori pe criterii politice. “Actualul inspector general Petru Carcalete a fost numit atunci director al Colegiului Tehnic Rădăuți și nu m-a împiedicat culoarea politică a dumnealui. Sunt fericit să constat că reciproca a funcționat, ceea ce e o stare de normalitate care lipsește în multe zone ale țării”.

Directoarea Daniela Dungeanu: “Nimeni nu mi-a cerut să mă înscriu în vreun partid”

În municipiul Suceava sunt câteva colegii conduse de femei, care au preferat să nu se implice politic. Unul dintre exemple este al directoarei CN “Petru Rareș”, prof. Daniela Dungeanu, manager plin din 2001, după ce a fost timp de doi ani directoare adjunctă.
“Eu, personal, în Suceava nu am auzit ca directorii să fi desfășurat activitate politică în școală. Nu-mi imaginez că apartenența la un partid poate influența activitatea și stilul de a conduce ale unui director. Pe de altă parte, suntem învățați să vedem atâta politică în jurul nostru, încât e bine să suflăm în iaurt, și probabil că introducerea acestui punct în Legea Educației este în urma constatării unor evenimente negative care au avut loc în țară. Nimeni, niciodată, nu mi-a cerut să mă înscriu în vreun partid, am fost doar întrebată dacă nu m-ar interesa să intru, dar de persoane din afara învățământului, nu de șefii mei direcți. Eu personal nu am fost întrebată de șefii mei direcți din ce partid fac parte, nici nu m-am temut vreodată. Școala noastră are o imagine construită pe cu totul altceva decât pe activitatea politică”.

Directorul Colegiului de Informatică “Spiru Haret”, prof. Lucian Lungu, membru PNL din 2003, a fost foarte vehement la adresa acestui amendament:
Directorul Lucian Lungu: “Consider că această lege este neconstituțională”

“Acest amendament consider că încalcă Constituția României, care precizează că orice persoană are dreptul de a participa la orice fel de activitate. A face politică nu înseamnă că o faci în școală, ci în afara ei. Consider că această lege este neconstituțională și încalcă drepturile cetățeanului, iar dacă se va aplica voi fi nevoit să mi dau demisia din funcția de director. Dar nu știu din ce moment, aceasta depinde de data când se va aplica legea. Mie îmi expiră mandatul de director în iunie 2010, iar dacă legea intră în vigoare în 2010 voi rămâne membru de partid și nu voi cere prelungirea activității. Dacă se aplică imediat, îmi dau demisia din partid, până îmi expiră mandatul și voi reveni după aceea”, a declarat Lucian Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: