12 sau 16 săptămâni pentru înlocuirea unor banale conducte!

Interzisă autovehiculelor și transformată într-o adevărată capcană pentru pietoni. Este vorba de strada Zorilor din cartierul George Enescu Suceava care este închisă deja de două luni de zile din cauza unor banale lucrări de înlocuire a unor conducte.

 

Mai grav este că această arteră, care face legătura între două bulevarde ale Sucevei (George Enescu și 1 Mai), adică este intens circulată, inclusiv de către echipajele de salvare, nu va fi redată traficului rutier nici măcar peste o lună de zile. „Asigurările” le-am primit ieri de la muncitorii firmei germane „Pheiffer”, firmă care a câștigat licitația organizată de primărie în cadrul programului ISPA, pentru înlocuirea țevilor în zonă.
Vă asigurăm că această societate comercială nu lucrează pe șantierele sucevene cu muncitori germani, care sunt recunoscuți pentru seriozitate lor, ci cu niște flăcăi români care nu sunt nici măcar suceveni, că, dacă erau, poate își dădeau silința să termine lucrările începute în urmă cu opt săptămâni. Oamenii, care lucrează pe șantierul de pe strada Zorilor, sunt din Cluj și ieri, când am îndrăznit să le facem o vizită, ne-au spus sec: “lucrăm de o lună-două și poate o să mai dureze o lună sau două…”.
Nu știm dacă au glumit sau nu, dar noi credem că lucrările în zonă ar trebui urgentate din trei motive: 1. odată cu finalizarea lucrărilor, s-ar descongestiona și traficul rutier în cartierul George Enescu; 2. Strada Zorilor trece prin fața Colegiului Național de Informatică “Spiru Haret”, iar în prezent gropile adânci de cel puțin doi metri sporesc riscul producerii de accidente; 3. viața locuitorilor zonei ar reveni la normal. Adică oamenii nu s-ar trezi periodic fără apă potabilă și curent electric și ar avea unde să-și parcheze mașinile peste noapte.
Este inadmisibil ca în România anului 2009 un constructor cu acte în regulă să aibă nevoie de 12 sau 16 săptămâni pentru a schimba niște banale conducte, în condițiile în care în tot atâta timp, germanii sau americanii construiesc kilometri de autobandă.

Sapă pe bâjbâite…

Întrebați de ce au nevoie de cel puțin 12 săptămâni să înlocuiască conductele de pe Zorilor, un domn care s-a recomandat ca fiind șeful de șantier, însă a refuzat să ne spună și numele, ne-a explicat că lucrările sunt extrem de dificile. Constructorul s-a plâns că nu are o “hartă a utilităților” și că a ajuns să sape pe bâjbâite, acuzând totodată și slaba colaborare cu ACET-ul. “S-a spart în urmă cu câteva zile o conductă, și am luat legătura cu cei de la ACET ca să o repare. Au venit la vreo două zile după ce le-am spus, timp în care noi nu am putut lucra, pentru că gropile săpate erau inundate. Nu puteam săpa în apă…”, a spus șeful de șantier, care a arătat cu degetul și spre adâncimea gropilor săpate. “Țevile sunt situate la o adâncime mai mare față de alte șantiere din oraș”, susține constructorul.
Neajunsurile constructorilor sunt cunoscute pe de rost și de viceprimarul Viorel Seredenciuc, care ne-a spus despre firma „Pfeiffer” că este „serioasă”. „Sunt o groază de utilități sub această stradă”, a arătat Seredenciuc, apreciind că lucrările ar fi înaintat mult mai ușor dacă municipalitatea ar fi avut o hartă a utilităților, pe care s-o fi pus la dispoziția firmei care execută lucrările.
Dar oare specialiștii acestei serioase firme germane nu au cunoscut neajunsurile lucrării atunci când au participat la licitația organizată de primăria Suceava? Oare chiar nu au cunoscut care sunt riscurile? Ne este greu să credem gogomănia pe care ne au spus o cei de la „Pfeiffer”, cum că sub biata stradă Zorilor s-ar afla o încrengătură de țevi de nu le dă nimeni de capăt.
În timp ce reprezentanții firmei au îmbrăcat hainele unor actori de cinema și interpretează destul de stângaci rolurile unor personaje naive și neștiutoare, cetățenii din zonă chiar au ajuns să trăiască precum personajele din filmele care redau realitatea cotidiană din timpul perioadei comuniste. Când le este lumea mai dragă, rămân fără curent electric (și nu pentru că furnizorul ar vrea să facă economie, ci pentru că muncitorii de la “Pfeiffer” mai taie din când în când câte un cablu electric) sau se trezesc fără apă potabilă, că… numai Dumnezeu știe cum s-a mai spart o țeavă…
Unde mai pui că firma execută lucrările de schimbare a conductelor și pe bătrâna stradă Armenească. Numai departe de săptămâna trecută, ziarul nostru a publicat un amplu material despre modul în care înaintează lucrările în centru comercial istoric al Sucevei…

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: