Posibile nereguli în implementarea și executarea unor proiecte Sapard

Eurodeputatul Cătălin Nechifor a întrebat CE dacă prevede întârzieri ale plăților care ar putea să influențeze închiderea Programului Sapard în România
Eurodeputatul PSD de Su-ceava Cătălin Nechifor a soli-citat, ieri, Comisiei Europene (CE) informații privind neregulile apărute în executarea unor proiecte europene în agricultură și a întrebat CE dacă prevede întârzieri ale plăților care ar putea să influențeze închiderea Programului Sapard în România la sfârșitul acestui an.
 

Potrivit lui Nechifor, “există informații, ca urmare a controalelor recente efectuate de Comisia Europeană în România”, conform cărora au fost descoperite anumite nereguli privind implementarea sau executarea unor proiecte. „Unele din aceste nereguli au fost chiar descoperite și raportate Comisiei Europene de către Curtea de Conturi a României. Astfel de situații, având în vedere cazurile similare din alte țări membre ale UE, ar putea să conducă la stabilirea de sancțiuni, cum ar fi întârzierea plăților sau chiar suspendarea temporară a acestora”, arată eurodeputatul. În acest context, Cătălin Nechifor a solicitat în întreba-rea scrisă adresată executi-vului comunitar informarea Parlamentului European (PE) privind numărul proiectelor prezentate de România în cadrul Programului Sapard, precum și suma totală deja alocată pentru aceste proiecte, proiectele pentru care s-au efectuat deja plăți și care au făcut obiectul suspiciunilor în ceea ce privește implemen-tarea și execuția, următorii pași în ceea ce privește nere-gulile menționate anterior (dacă există posibilitatea unor sancțiuni similare și/sau a unei monitorizări, ca în cazul celor recent introduse în alte state membre). Totodată, Nechifor a în-trebat CE dacă prevede întâr-zieri ale plăților care ar putea să influențeze închiderea Programului Sapard în Ro-mânia la sfârșitul acestui an. În acest sens, Comisia este rugată să prezinte efectele, atât instituționale cât și soci-ale, ale unei asemenea situații. În întrebarea scrisă adre-sată Comisiei Europene, Ne-chifor arată că “programul Sapard a creat premisele teh-nice și financiare necesare agriculturii din România în ve-derea integrării acestui spațiu rural în mecanismele de profil ale Uniunii Europene”. El su-bliniază că fondurile derulate prin Agenția Sapard și ulterior Agenția de Plăți pentru Dez-voltare Rurală și Pescuit au contribuit direct la dezvoltarea economică și socială a mediu-lui rural, au susținut autorită-țile locale în efortul lor de a îmbunătăți infrastructura și condițiile de viață ale cetățe-nilor și au oferit sprijin produ-cătorului privat, asociațiilor cu profil agricol și societăților comerciale agricole.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: