Festivalul de poezie ,,Ilie Motrescu”de la Cernăuți

La sfârșitul lui ianuarie 2008, la Cernăuți a avut loc ediția a doua a Festivalului de poezie ,,Ilie Motrescu”, desfășurată cu o întârziere de aproape un an față de cum fusese programată. Însă acest fapt a avut o motivare întemeiată: s-a așteptat apariția plachetei ,,Catarge tinere”, cu poeziile participanților la prima ediție a Festivalului – culegere scoasă în comun de editurile cernăuțene ,,Alexandru cel Bun” și ,,Zelena Bukovyna”, sub patronajul Ligii Tineretului Român ,,Junimea” din Cernăuți.
 

Participarea la Festival și-au anunțat-o membrii cenaclurilor literare șolare ,,Lămâița” (Cupca), ,,Ilie Motrescu” (Crasna), „Trestiana” (Dimca), dar și elevi pasionați de poezie din alte școli, precum și studenți din cenaclurile ,,Mircea Streinul” și ,,Vasile Levițchi”. Moderatorii Vitalie Zâgrea, poet, redactor-șef al emisiunilor în limba română ale postului de radio ,,Ucraina-Internațional”, președintele Ligii Tineretului Român ,,Junimea”, și talentata radio-jurnalistă și interpretă de muzică ușoară, Carolina Jitaru-Stașchevici, i-au felicitat cordial pe participanții la Festival, dorindu-le succese cât mai frumoase. Printre oaspeții scumpi ai Festivalului s-au numărat Maria Motrescu-Popescu și Nicolae Motrescu, care au vorbit cu durere în suflet des-pre fratele Ilie, poet martir, victimă a regimului totalitar sovietic. Cu prezența lor au onorat această sărbătoare a tinerei poezii bucovinene prof. Ro-meo Săndulescu, ministru-consilier, consul general al României la Cernăuți, cola-boratorii acestei misiuni di-plomatice, Dorin Popescu și Iustinian Focșa. Timp de două ore bătute, în sala de festivități a Gimna-ziului nr. 6 (fosta Școală Me-die nr. 29) din Cernăuți a domnit poezia plină de since-ritate, izvorâtă din inimile curate ale unor copii și studenți miruiți cu har poetic. Juriul, în frunte cu poetul Ilie Tudor Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, redactor-șef al ziarului ,,Septentrion literar”, a avut o misiune pe cât de grea, pe atât de plăcută – de a-i numi pe cei mai buni tineri poeți. Categoria elevi: Magdalena Dariciuc (Crasna) – locul I, Maria Iliuț (Budineț) – locul II, frații Gheorghe și Tatiana Țâbuleac (Cupca) – locul III. Categoria studenți: Alin Bordian (Cernăuți) – locul I, Dumitru Avrumuțoaie (Chișinău) – locul II, Tamara Petcov (Tereblecea) – locul III. Grand Prix al Festivalului a fost decernat talentatului tânăr poet Marin Gherman (originar din Buda-Mare, ținutul Herța), student la Facultatea de Istorie, Politologie și Relații Internaționale a Universității naționale ,,Iuri Fedkovyci” din Cernăuți. El a primit și Premiul special al Consulatului General al României la Cernăuți. La drept vorbind, la Festival n-au fost nici învingători, nici învinși, toți au primit cadouri și diplome din partea organizatorilor – Liga Tineretului Român ,,Junimea”. Totodată, ei au intrat în posesia cărților profesoarei Elena Schipor ,,Nestinsă-i făclia poetului” și ,,Cântecul viorii”, precum și a unei noi ediții a poeziei adolescentine a lui Ilie Motrescu, ,,Cântarea Carpaților”, îngrijită de Nicolae Motrescu și de Eleonora Schipor. Festivalul ,,Ilie Motrescu” a demonstrat că Bucovina este inepuizabilă în talente poetice, precum și adevărul că ,,tot românul e poet”. ION CREȚU Cernăuți

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: