În județul Suceava

Pe podiumul „europarlamentarelor“, PSD, PD și PLD

PSD a câștigat alegerile europarlamentare în județul Suceava, obținând la scrutinul de duminică peste 30% dintre voturile valabil exprimate. În clasamentul final, PSD a fost urmat de Partidul Democrat și de PLD, cea de a patra forță politică a județului fiind PNL. Ca urmare a încheierii procesului de centralizare a datelor de la toate cele 504 secții de votare din întreg județul, proces finalizat ieri în jurul orelor prânzului, PSD a obținut în județul Suceava 30,06% din voturi, în cifre absolute numărul votanților PSD fiind de 50.815.
 

Alegeri europarlamentare – noiembrie 2007

Cea de a II-a clasată pe podium a fost PD cu 21,4% (36.167 voturi primite), cu aproxima-tiv 9% sub scorul înregistrat la nivel național. În ce privește locul III, acesta a fost ocupat oarecum sur-prinzător de Partidul Liberal Democrat cu 17,94% (30.327 voturi) din opțiunile celor care au fost la vot duminică. Cea de a IV-a formațiune a fost PNL, care a strâns 13,01% din voturi. Potrivit datelor finale, în județul Suceava, PNG a obținut 6,17% din voturi, în condițiile în care la nivel central partidul lui Gigi Becali se chinuia ieri în jurul orelor prânzului să treacă de pragul electoral de 5%. O altă surpriză a fost la Suceava, ca și în țară, poziționarea PRM. La acest scrutin, partidul lui Vadim Tudor a fost votat de doar 4,1% dintre alegători. Mai exact, echipa condusă de Gheorghe Acatrinei la nivel de județ a strâns doar 6.933 de voturi. La capitolul eșecuri electorale se înscrie și Partidul Conservator, care a reușit la acest scrutin doar 1,74% în condițiile în care liderul județean al PC, Costel Ignătescu, clama pe toate canalele media că organizația sa va depăși 7 procente. În subsolul clasamentului se situează și PNȚCD, care a strâns 1,25% dintre voturile valabil exprimate, cât și PIN, cu 1,58%. De remarcat este că, în județul Suceava, candidatul independent Ladislau Tokes, a fost votat de 969 de alegători, adică 0,57%, iar UDMR de 576 de suceveni, 0,34% dintre cei care s-au prezentat la urne. 14.992 alegători, reprezen-tând 8,39% din cei care s-au prezentat la vot, au fost înscri-și în listele suplimentare, iar 8833 (4,96%) voturi exprima-te au fost nule. Cifrele pot pă-rea surprinzătoare în condiți-ile în care prezența la vot a fost extrem de scăzută, iar cei aproape 15.000 de alegători de pe listele suplimentare au putut înclina serios balanța în favoarea unei formațiuni sau alta, cu procente consistente. Analiza votului de pe listele suplimentare ar putea duce la rezultate surprinzătoare. Prezența la vot la alegerile europarlamentare în județul Suceava a fost de 31,62%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: