La 25 de ani, Olimpia nu vrea decât să nu orbească

O operație cu ajutorul laserului, care îi este deopotrivă prieten și dușman, o poate ajuta să nu se cufunde în întuneric pentru totdeauna > Operația costă 6000 de lei, fata, care trăiește dintr-o pensie de persoană cu handicap, primind o indemnizație lunară de ceva mai mult decât 200 de lei
 

Olimpia Vieriu are numai 25 de ani și e în pragul orbirii. Toate visele ei de om aflat la o vârstă la care toți visăm luminos se estompează încetul cu încetul, secundă cu secundă, minut cu minut, zi cu zi, urmând, implacabil, cu precizie de laser, firul nemilos către întuneric al unei boli cumplite: retinopatie diabetică proliferativă fotocoagulantă. Fata este insulinodependentă și ironia sorții sau poate voia ei nepătrunsă face ca laserul să-i fie deopotrivă dușman și prieten. În urmă cu câteva luni, descoperindu-și prin medici o minoră dezlipire de retină, face cu un dispozitiv optic de gen un tratament la Buziaș, la doctorul Augustin Ivănescu. Stupoare: în loc să se amelioreze, maladia se agravează. În momentul de față, Olimpia nu mai percepe vizual decât niște umbre. Șansa ei se numește tot laserul, profesorul doctor Daniel Brănișteanu, de la o clinică de specialitate ieșeană, renăscând pentru suceveancă speranța. O operație complicată, cu ajutorul aceluiași laser, cum a mai făcut medicul cu zecile, îi poate reda fetei vederea. Dar operația trebuie efectuată cât mai repede, orice întârziere grăbindu-i orbirea definitivă. Numai că… Aceeași nenorocită sintagmă, „numai că”, de care se împiedică toate lucrurile frumoase în viață îi determină, cu franchețe și rigurozitatea cinică a unui contabil fără scrupule, și Olimpiei existența: are nevoie de bani pentru intervenția chirurgicală. 60 de milioane de lei vechi, 6000 noi. Familia n-o poate ajuta, pentru că nu are de unde. Crescută fără tată, cu eforturile supraomenești ale unei mame la rândul ei bolnave, Olimpia, persoană cu handicap accentuat, primește de la stat puțin peste două milioane de lei. Pentru că restul cuvintelor din limba română, neutilizate până acum, probabil că nu vor descrie mai bine drama cumplită a unei fete de 25 de ani, care dorește doar atât, să nu rămână oarbă – o fi mult, o fi puțin? –, publicăm un număr de cont deschis de mama ei, Olga Lazarovici, la Banca Transilvania, Agenția Bucovina: RO85BTRL03401201I48877XX – lei RO60BTRL03404201I48877XX – euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: