Alarmă de gradul zero

Incendiu la intrare în tunelul de pe Mestecăniș

Focul a izbucnit la ultimul vagon al unui tren în care se aflau și 60 de elevi de la Grupul Școlar Iacobeni
Ieri dimineață, în jurul orei 11,30, o garnitură de tren for-mată din 5 vagoane în care, printre alții, se aflau circa 60 de elevi de la Grupul Școlar Iacobeni, a creat mare panică la intrare în tunelul Mestecăniș, situat pe raza comunei Iacobeni (acesta fiind, de altfel, unul dintre cele mai lungi tuneluri din țară). Incendiu la ultimul vagon. Fum dens, flăcări, pericol iminent. Viața unor oameni era amenințată. Un ceferist aflat în apropiere a sesizat pericolul și a dat alarma.
 

Trenul a fost oprit imediat, iar apelul de ajutor prin numărul de telefon 112 a fost lansat. Totodată, urmând procedurile stabilite de administrația CFR, lucră-torul a anunțat șefii ierarhici superiori ai transporturilor fe-roviare, care, la rândul lor, au apelat la toate ajutoarele posi-bile. Între timp, vagonul cu pricina a fost decuplat, iar ce-lelalte și-au continuat drumul la o anumită distanță, ferite de pericol. Din nefericire, însă, incendiul începuse să se pro-page și la celelalte vagoane, care pătrunseseră deja în tu-nel. Având în vedere pericolul mare prezentat de o asemenea situație, fiind vorba de viața unor oameni, în scurt timp, la fața locului au început să sos-ească forțe și mijloace de in-tervenție: pompieri militari de la Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, Grupa opera-tivă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, SIAMUD Vatra Dornei, Servi-ciul Voluntar pentru Situații de Urgență Iacobeni, în frunte cu primarul Viorel Dranca, salvamontiști de la Vatra Dornei, silvicultori din cadrul Ocolului Iacobeni, specialiști din cadrul structurilor S.N. „CFR„ S.A. etc. Totodată, la fața locului s-au deplasat echi-paje ale poliției și jandarmilor, fiecare având o misiune bine stabilită și știind ce are de făcut. Cei intoxicați cu fum sau cu arsuri au fost transportați de urgență la Spitalul din Vatra Dornei, iar pompierii au lichi-dat incendiul. Lupta cu focul nu a durat mult și totul s-a terminat cu bine. În jurul orei 12,30 lucrurile au revenit la normal, fără ca transportul pe linia ferată să fie perturbat. Doar fumul dens se mai putea vedea plutind deasupra muntelui. Era un fum provocat, de astă dată, cu bune intenții… La evenimentul de care vorbim mai sus a asistat multă lume, mulți curioși, majoritatea celor aflați în treacăt prin zonă. Care s-au întrebat: ce s-a întâmplat? Nu s-a întâmplat nimic rău, îi asigurăm noi, nu a fost nicio nenorocire. Ci doar o aplicație practică, un exercițiu, despre care dl căpitan Emilian Țehaniuc, din cadrul I.S.U. Suceava, ne-a informat că a constituit o lecție foarte utilă pentru pompieri și celelalte unități ce au intervenit. „A fost un exercițiu privind gestionarea unei situații de urgență generată de incendiu la o garnitură de tren de călători, situație care nu aș dori vreodată să se întâmple aievea”, a spus dl căpitan Țehaniuc. Simularea incendiului de la tunelul de pe Mestecăniș a avut drept scop și perfecționarea deprinderilor participanților pentru organizarea, conduce-rea și executarea intervenției operative în situații grave, identificarea și eliminarea deficiențelor ce pot pune în peri-col vieți omenești, bunuri materiale etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: