„S-ar putea să fie vorba chiar de planul secret Kozak 3“

Interviu cu dl IURIE ROȘCA, președintele PPCD din Republica Moldova
– Cum priviți victoria forțelor democratice din Republica Moldova?
– Mai întâi doresc să aduc cu această ocazie sincere felicitări tuturor aleșilor locali din partea partidelor democratice, pe care îi privim ca pe niște prieteni politici în vederea cooperării în organele locale, în numele interesului public. Adresez sincere felicitări speciale domnului Dorin Chirtoacă, învingătorul în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei. Reușita lui reprezintă un succes de vârf al forțelor democratice. Victoria forțelor democratice este în egală măsură și una a familiei noastre politice de pe continent, reunită în cadrul Partidului Popular European. Miza acestor alegeri nu este doar de importanță locală și administrativă. Votul pentru democrație este unul pentru Europa și valorile ei, pentru modelul euroatlantic de organizare a societății.
 

– Știm că, în timpul campaniei electorale, comuniștii au folosit tot arsenalul propagandistic împotriva forțelor democratice. Cât de importantă este această victorie? – Forțele democratice au reușit în condiții extrem de grele, sub presiunea și amenințarea puterii comuniste, să obțină un rezultat remarcabil, care ridică mișcarea democratică din țară la un nivel calitativ nou. – PPCD, al cărui lider sunteți, ce rezultate a obținut? – S-a obținut un rezultat încurajator. Avem 60 de primari, 100 de consilieri raionali și 800 de consilieri sătești și orășenești. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă a ponderii PPCD în administrația publică și locală și în viața politică a țării, în general. În același timp, scăderea vădită a ponderii Partidului Comuniștilor reprezintă eșecul utilizării abuzive a resurselor administrative și falimentul propagandei negre, eșecul atacurilor murdare ale Puterii împotriva Opoziției. – Discuțiile dintre președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Repu-blicii Moldova, Vladimir Voronin, au avut loc în absența presei. Ce știți despre acest dialog dintre cei doi președinți? – În ceea ce privește Transnistria, s-a aflat că “președintele rus și moldovean au examinat aspecte legate de reglementarea diferendului transnistrean și au subliniat necesitatea reluării procesului de negocieri în format de cinci plus doi” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, OSCE, Ucraina, UE și SUA). Comentatorii politici nu exclud însă apariția unor elemente noi în problema reglementării transnistriene. S-ar putea să fie vorba chiar de planul secret al Rusiei – Kozak 3, despre care s-au făcut nenumărate speculații în ultimul timp, dar al cărui conținut nu este cunoscut. Există posibilitatea ca acest plan să fie deja periat, pentru a păcăli OSCE, SUA și UE, Moscova oferind posibilitatea “convingerii” Tiraspolului să revină la masa tratativelor în format de cinci plus doi, după cum susține presa rusă. – Există varianta renunțării la putere a președintelui Vladimir Voronin. Cât de veridică poate fi această variantă? – Potrivit afirmației publicației Nezavisimaia Gazeta de la Moscova, Vladimir Voronin a declarat că ar fi gata să renunțe la postul de președinte pentru a pune în aplicare noul plan de so-luționare a diferendului transnistrean. Făcând această afirmație, însă, Voronin a dat de înțeles că acest fapt ar fi posibil doar după retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Transnistriei. Interviu realizat de MIHAI SULTANA VICOL

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: