Din cauza dezlănțuirii naturii

Stricăciuni de 5,6 miliarde lei vechi

Furtunile, ruperile de nori și căderile de grindină au făcut, anul acesta, în agricultura suceveană, pagube de 560.000 de lei. Potrivit directorului executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dragoș Juravle, torentele de pe versanții neamenajați, precum și gheața ce s-a abătut asupra județului, au afectat 6873 de hectare de culturi agricole, majoritatea în proporție de peste 50 la sută.
 

Cel mai mult a avut de suferit cultura de porumb, cu 117 hectare afectate, urmând apoi cele de cartofi, cu 79 de hectare; grâu, cu 87 de hectare; fânețe, cu 38 de hectare și legume, cu 9,8 hectare. Puhoaiele au potopit loca-litățile Iacobeni, Hânțești, Voitinel, Vatra Dornei, Mănăstirea Humorului, Frasin și Stulpicani. La toate acestea se adaugă și stricăciunile făcute de înghețurile de primăvară, din perioada înfloririi pomilor. Frigul târziu a afectat producția, în proporție de mai mult de jumătate, 362,82 de hectare de livezi din bazinul pomicol Fălticeni. Valoarea pagubelor se ridică la 986,4 mii lei, proprietarii fiind în curs de despăgubire. Celelalte culturi surprinse de îngheț sunt în curs de refacere, în momentul de față pierderile fiind nesemnificative. „Esențial este să acționăm, cu prioritate, la lucrările de întreținere, astfel încât să poată fi recuperate stricăciunile provocate de factorii de risc amintiți. Pentru a nu pierde un furaj de calitate, trebuie demarat cositul. De asemenea, este necesară aplicarea tuturor tratamentelor, în special împotriva manei cartofului, și, nu în ultimul rând, să fie pregătite toate utilajele necesare campaniei de recoltare a păioaselor”, a conchis dl Juravle.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: