Despre mediu…, doar azi

Astăzi este ziua mediului și, cu siguranță, se va sărbători în maniera noastră specifică. Câteva grupuri de copii vor face curat într-o zonă îmbâcsită de gunoaie a Sucevei, prin oraș vor apărea fluturași cu variațiuni ale temei “mediul în pericol” și, undeva, într-o aulă, un vorbitor va plictisi auditoriul încins de căldură, citind un referat despre poluare. Mâine va fi altă zi și toate vor reveni la normal. Fumul înecăcios al gropii de gunoi ne va năclăi plămânii cu același randament, gazele ieșite pe țevile de eșapament într-un trafic înghesuit pe străduțe cât aleile unui parc ne vor “ozona” în completare.
 

Daniela BEALE

Bubițele roșii pe corp după o baie în lac și încă un smoc de păr căzut la ultima spălătură nu ne vor speria în așa hal încât să nu mergem la grătar ca să lăsăm în urmă o căruță de PET-uri și hârtii. Facem ca peștii din buze după o gură de aer limpede și aproape că nu-l mai respirăm. Ne frige soarele în creștet chiar de la ora 7 dimineața și blândețea primăverii a devenit deja amintire, dar radem cu spor pădurile binecuvântate pentru că se câștigă bine de pe urma lemnului. Contează numai ziua de azi. Fluturașii ajung ușor la primul coș de gunoi, locul în care copiii au făcut curat va arăta la fel de murdar peste o săptămână, iar textul referatului citit de Ziua mediului se va dilua ușor într-o halbă de bere băută pe trotuar, sub o umbrelă prăfuită. De mâine, nu ne va mai interesa nimic legat de ape, aer, poluare, nu ne va obosi nimeni cu discursuri și legislație de mediu și ecologie. Nici nu ne trebuie, când avem de trăit maxim 60 de ani, zbârciți, obosiți și bolnavi, asta dacă nu avem marea „șansă” ca, înainte de vreun cancer dureros, să ne calce vreo mașină pe trecere de pietoni…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: