Sucevenii vor să-și arendeze terenurile, dar nu au cui

Sucevenii nu se înghesuie să arendeze terenuri. Acesta, în ciuda faptului că oferta este mare, întrucât sătenii au posibilități reduse de a-și lucra pământul în conformitate cu toate cerințele în domeniu. Potrivit oficialilor Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, ponderea arendărilor se regăsește în zona fostelor întreprinderi agricole de stat, în care terenurile întrunesc o condiție esențială, cea a existenței suprafețelor comasate. Ca exemple în acest sens pot fi date actualele Bogdania Rădăuți, Prodincom Suceava și Pomicola Fălticeni, trupurile compacte fiind date în arendă de către persoanele puse în posesie la legile fondului funciar de după 1989. O categorie mai timidă de arendași o reprezintă micile ferme vegetale sau zootehnice care, pe lângă suprafețele deja lucrate, mai preiau în arendă încă 10-15 hectare de teren arabil sau pășune.
 

Sursele citate arată că județul Suceava, prin caracteristicile sale de relief, dar și prin fărâmițarea mare a loturilor, nu este unul favorabil arendării, precum sudul țării, unde există posibilitatea de a face agricultură pe sute sau chiar mii de hectare. Pentru partea de nord a țării, o soluție viabilă de comasare a terenurilor este asocierea proprietarilor. De cealaltă parte, agricultorii autohtoni spun că și-ar da pământul în arendă, dar nu au cui. Mulți dintre ei sunt în vârstă și aproape hotărâți să-și lase pământul „pârloagă”. Condi-țiile meteo imprevizibile, precum și lipsa unor beneficii consistente îi face și pe unii dintre arendași să se lase păgubași. Potrivit unor informații, în zona Dornești, un arendaș decepționat a redat arendatorilor circa 100 de hectare de teren. De menționat este și faptul că DADR nu are o situație a terenurilor preluate în arendă, contractele între părți fiind semnate la nivelul celor 114 primării din județ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: