A plătit cu viața o viață

> O tânără murit la naștere, la numai 16 ani > Ea și-a dorit copilul și a ascuns că suferea de o boală congenitală O gravidă de numai 16 ani din Sadova a decedat, vineri, pe masa de operație de la Maternitatea din Câmpulung Moldovenesc, din cauza unei disgravidii tardive, survenite pe fondul unei boli congenitale, care nu-i permitea sarcina. Medicii câmpulungeni au reușit să salveze pruncul, prin cezariană, un băiat de 3,2 Kg, care a fost notat cu 9 la naștere. Tânăra suferea de cardiomegalie distrofică dilatativă congenitală, dar a dorit numaidecât să aibă un copil, deși diagnosticul contraindica acest lucru. Ea nu era luată în evidența vreunui medic, iar familia a ascuns faptul că e bolnavă. Pe fondul bolii de care suferea, au intervenit complicații, cum ar fi hipertensiunea arterială și o creștere exagerată în greutate.
 

Directorul DSP Suceava, dr. Alexandru Paziuc, spune că, în acest caz, este vorba de neglijență față de propria viață și se ridică problema modului în care a fost eliberat certificatul prenupțial pentru căsătorie, având în vedere că pe el nu se menționa nicio boală. „Lumea trebuie să înțeleagă că o gravidă, indiferent dacă e sau nu asigurată, beneficiază de gratuitate. Dacă tânăra era luată în evidența unui medic se putea preveni această evoluție nefericită; se putea face o întrerupere de sarcină, fiindcă diagnosticul contraindica sarcina. Sau, fiind și voința persoanei de a avea copilul, ar fi trebuit o prevenție medicală deosebită Este rezultatul unei neglijențe totale, necunoaștere a legislației și lipsă de responsabilitate față de propria viață”, a precizat dr. Paziuc. El a adăugat că multe dintre astfel de accidente nedorite ar putea fi evitate dacă în școală, la orele de dirigenție, s-ar face într-adevăr o educație pentru sănătate. Foarte multe femei gravide, în special din mediul rural, nu se prezintă la medic pentru a fi luate în evidență și a fi urmărite din punct de vedere medical pe tot parcursul sarcinii. Din această cauză multe ajung la spital cu disgravidie tardivă, care apare în ultimul trimestru de sarcină. Potrivit specialiștilor, disgravidiile apar numai cu ocazia sarcinii, fiind datorate unei perturbări survenite în organismul femeii din cauza stării de gestație. Ele dispar odată cu sarcina, deși uneori pot lăsa sechele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: