Programul „Fermierul”

Județul Suceava, locul întâi în țară

Moldovenii iau grosul finanțării, în ordine urmând Iași și, după Prahova, județul Bacău Județul Suceava deține locul întâi în țară în ceea ce privește sumele prezumate a se aloca în cadrul Programului „Fermierul”. Astfel, conform datelor puse la dispoziție de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, către Suceava va fi îndreptată, orientativ, suma de 331,9 miliarde lei vechi, respectiv 9,21 milioane euro. În ordine vine tot un județ din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, adică Iași, cu 300,6 miliarde lei vechi (8,5 milioane euro). Prahova este pe locul trei, cu 280,8 miliarde lei vechi (8,8 milioane euro), după care urmează Bacăul cu 272,2 miliarde lei vechi (7,56 milioane euro). În regiunea moldoveană, cei mai puțini bani va primi județul Vaslui-196,8 miliarde lei vechi (5,46 milioane euro). La Botoșani vor ajunge 200,6 miliarde lei vechi, iar în Neamț –250,37 miliarde lei vechi.
 

Programul „Fermierul” a fost conceput din necesitatea transformării unui număr cât mai mare de gospodării aflate în zona agriculturii de subzistență în ferme familiale cu caracter comercial. Ferma familială cu caracter comercial poate îmbrăca toate formele care îi conferă un statut juridic sau, după caz, forme simple exprimate prin persoană fizică, persoană fizică independentă, persoana fizică autorizată. Programul se adresează îndeosebi celor aflați în mediul rural care doresc să-și organizeze o fermă agricolă de un anumit profil, care va fi condusă și administrată nemijlocit de către proprietar, împreună cu membrii familiei. Programul are în vedere și măsuri destinate îmbunătățirii și modernizării unităților de procesare, precum și construcției de noi capacități de procesare corespunzătoare nevoilor fiecărui județ. Fac parte din program și alte tipuri de activități turistice (fără pensiuni), aflate în mediul rural, precum și măsurile destinate dezvoltării în continuare a acvaculturii. Viitorul fermier trebuie să dețină teren agricol, în nume propriu, arendat sau concesionat în suprafață de 10 până la 70 de hectare, care să permită exploatarea în condiții mecanizate; să aibă cunoștințe în domeniul agriculturii, respectiv să fie absolvent al unei facultăți de profil agricol sau apropiat; absolvent de studii medii cu profil agricol, zootehnic, horticol sau alte studii apropiate; absolvent al unui curs de scurtă durată în agricultură; să dețină cunoștințe și practică agricolă sau să fi lucrat cel puțin doi ani în domeniul agricol. Fermierul în devenire are obligația să organizeze o fermă în care să muncească nemijlocit cu membrii familiei; să nu fi su-ferit condamnări, să nu aibă cazier judiciar sau să fie urmărit penal; să nu fie autorul unui faliment declarat ca urmare a managementului defectuos și să nu reprezinte interesele unui anumit grup sau al unei anumite clientele politice. Programul „Fermierul” poate fi accesat pentru unități de procesare supuse modernizării; modernizarea unor ferme aflate în producție; construcția unor unități de procesare noi pe care condițiile județului o reclamă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: