Casele de amanet și clienții lor, în pericol

Adoptarea în regim de urgență a ordonanței privind activitatea de creditare desfășurată de instituții financiare nebancare va face ca, după apariția normelor de aplicare, alături de cele câteva mii de case de amanet din întreaga țară, și cele patru case de amanet din municipiul Fălticeni să fie puse în pericol de dispariție. Casele de amanet ar urma să treacă sub controlul Băncii Naționale a României, să se transforme în societăți pe acțiuni și să aibă un capital social de minimum 200.000 de euro. Hotărârea privind constituirea caselor de amanet în societăți pe acțiuni vine “la pachet” cu alte propuneri legislative, menite să înăsprească toate condițiile de creditare a persoanelor fizice prin intermediul societăților nebancare.
 

Administratorii caselor de amanet nu cred însă că măsura poate fi pusă în aplicare, deoarece nu dispun de asemenea sume de bani, rulajul este foarte mic, de câteva zeci de milioane pe lună, existând zile când niciun client nu le calcă pragul, iar aplicarea unui astfel de act normativ le-ar scoate de pe piață. În majoritate, clienții caselor de amanet sunt pensionari care își amanetează bijuteriile pentru a plăti datorii și, ce este mai tragic, puțini dintre clienți răscumpără bijuteriile, ulterior, pentru că nu dispun de bani. Motivul pentru care pensionarii apelează la casele de amanet este faptul că nu pot obține cre-dite bancare, fie din cauza vârstei, fie din cauza veniturilor mult prea mici. Dobânda pentru o zi de întârziere la răscumpărarea bijuteriilor este între 0,3 – 1,5% din suma împrumutată. Dacă debitorul nu restituie suma împrumutată la termen, cu dobânda aferentă, casa de amanet devine proprietar pe bijuteriile respective.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: