Turism cultural la Casa Albă

Oameni care iubesc arta și un nou spațiu destinat expozițiilor și manifestărilor culturale stau la dispoziția artiștilor plastici, scriitorilor, creatorilor de artă tradițională pentru a derula împreună proiecte și programe culturale. Miercuri seară a avut loc inaugurarea oficială a galeriei de artă aflate în incinta Casei Albe (situată între Frasin și Vama), fiind prezenți, în afara familiei Lena și Corneliu Petreanu și Mihai Pânzaru-PIM – inițiatorii proiectului –, artiști plastici, scriitori, profesori, oameni de cultură și de afaceri, oficialități locale din Gura Humorului. Prima expoziție în acest spațiu, realizată de Doina Catargiu și PIM, a fost vernisată, de fapt, duminică, organizatorii dorind neapărat să marcheze ziua nașterii lui Eminescu.
 

De remarcat că o parte dintre tablouri au fost expuse pe șevalet, o procedură la modă acum. Aceste suporturi au fost cumpărate tocmai dintr-o ga-lerie bucureșteană, dar, deși au epuizat stocul de șevalete, organizatorii nu au reușit să cum-pere atâtea de câte aveau nevoie și pentru celelalte lucrări ale artiștilor. Ca notă aparte, galeria amplasată în fosta terasă a pensiunii, acum acoperită, este sprijinită de bușteni de brad, iscusit sculptați, care păstrează mirosul și căldura lemnului pur. „Dacă în acest spațiu se ctitorește o catapeteasmă de imagine, nu va fi o terasă de restaurant, ci o galerie de artă”, a ținut să remarce prof. Romeo Istrati, prezent la inaugurare. Familia Petreanu își propune să dezvolte la Casa Albă așa-numitul turism cultural, termen deja intrat în limbajul nostru obișnuit odată cu deschiderea spre UE. Considerat a fi o sursă alternativă de venituri pentru domeniul culturii prin intermediul instituțiilor care se ocupă de „industria” ospitalității, turismul cultural a prins deja teren și în județul nostru. Revenind la galerie, organizatorii doresc punerea în va-loare a artiștilor autohtoni, oferind cadrul în care se vor derula programe artistice și cul-turale, tabere de creație și altele. „Dorim ca a-ceastă galerie să însemne o recunoaștere a valorilor celor care vor să picteze. Vrem să fa-cem ca omul care a muncit să se simtă mulțu-mit de munca lui. Sunt binevenite aici orice fel de manifestări. Vă rog să fiți alături de noi, să fim un nucleu cât mai mare și să încercăm să avem activități cât mai numeroase”, a spus Lena Petreanu. Inițiatorii galeriei au promis în viitor „un spațiu mult mai mare”, proiect ce va prinde viață la primăvară.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI