Frustrări și temeri

Pe lângă voința de a repara vechi nedreptăți și chiar generozitatea de care pare să dea dovadă, ultima lege de restituire a proprietăților este de natură să creeze frustrări și nemulțumiri. Actul normativ lasă posibilitatea revendicării și restituirii în natură a imobilelor în care funcționează școli, grădinițe, spitale sau alte clădiri, care adăpostesc instituții publice. La Vatra Dornei, spre exemplu, sunt vizate 90 la sută din imobilele din domeniile public sau privat ale municipalității, care fac obiectul solicitărilor de restituire. Printre acestea, cele care găzduiesc Judecătoria, Jandarmeria și Clubul Copiilor și Elevilor.
 

După formularea cererii revendicative, rămân fălticenenii fără spital. Autorii și susținătorii recentelor prevederi legale spun că, pentru instituțiile lăsate pe drumuri, se vor identifica alte spații sau că se vor construi „case” noi. Lucru aproape imposibil, dacă se ia în considerare faptul că, în 15 ani, ritmul construirii a fost unul de melc. Mărturie stă și intenția de amenajare a spitalului municipal de la Fălticeni, început în urmă cu circa un deceniu și care acum se degradează sub intemperii. Pe de altă parte, acolo unde este exclusă posibilitatea restituirii în natură, statul promite acordarea de des-păgubiri. Există însă temerea că, așa cum s-a mai întâmplat cu alte găuri financiare, acestea vor fi plătite de contribuabilii. Și, apoi, apar semnale că unele dintre reîmproprietăriri sunt de-a dreptul dubioase. Oricum, populația n-a uitat experiența acoperirii de la buget a devalizării mai multor bănci. Fiecare locuitor al acestei țări a fost cu nerușinare jecmănit, sumele luate pe „șestache” din buzunarul său fiind de natură să stingă datorii ale unora dintre cei propulsați în topuri ale bogăției.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: