Moda lăsării la vatră la cerere nu îi încântă pe magistrați

Reforma dnei Macovei sărăcește în magistrați Curtea de Apel Suceava. Intenția programatică de înnoire a sistemului judiciar prin „lăsare la vatră”… la cerere, clamată de ministrul justiției drept una dintre soluțiile de însănătoșire a acestuia, a dus la nu mai puțin de 4 cereri de pensionare înainte de termen, aprobate deja. După președintele și vicepreședintele Curții de Apel, Mircea Hâncu și Aurel Curcă, alți doi magistrați cu peste 20 de ani de vechime în muncă, Gheorghe Josan și Cornel Corduneanu, au făcut apel la prevederile articolului 81 al Legii 303/2004 privind acordarea, în cazul pensionării la cerere, a celor 7 indemnizații lunare de încadrare brute. Moda lăsării la vatră la cerere pare să nu îi încânte din cale afară pe cei 34 de magistrați suceveni câți mai numără Curtea de Apel în momentul de față. Precizăm că, înainte de restructurarea „voluntară”, instituția avea deja, dintr-un număr de 41 de posturi, un deficit de 3 judecători. De la 1 ianuarie 2006, urmează a se pensiona încă un magistrat, Nicolae Mircea.
 

Având în vedere volumul imens de muncă la care magistrații Curții trebuie să facă față, configurat de numărul mare al dosarelor „pe stoc” și în lucru, o anume reticență în ceea ce privește reforma cu orice preț e de la sine înțeleasă printre judecători. În cadrul unei conferințe de presă de ieri, dna Gabriela Rață, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Suceava, își exprima rezervele față de o finalitate benefică a „așa-numitei împrospătări”. „Rămâne de văzut în ce măsură va fi acoperit deficitul de judecători la nivel național, când, din totalul de 4300, 500 de posturi erau deja vacante” a spus domnia sa, referindu-se la inerentul „dezechilibru major” instituit în sistemul judiciar. Curtea de Apel Suceava riscă să rămână în viitorul apropiat fără alți doi magistrați cu experiență în cazul în care CSM nu va fi de acord cu prelungirea mandatelor de judecător pentru Elena Ududec și Maria Tuduruță, reactualizate în funcție cu ceva timp în urmă de la pensie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: