Amada, soi nou de vișin selecționat și omologat la SCDP Fălticeni

Realizarea la pomi a unor forme biologice cu potențial de producție ridicat, bine adaptate condițiilor climatice din nordul Moldovei, rezistente sau tolerante la bolile specifice, având fructe de calitate superioară constituie obiective prioritare ale activității de cercetare științifică din cadrul Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni. În urma acestor activități, zestrea genetică a unității a ajuns la peste 20 de soiuri și selecții de pomi, arbuști fructiferi și portaltoi care se re-găsesc în sortimentele zonei și ale țării. De altfel, modificarea și completarea permanentă a sortimentelor, atât cantitativ, dar mai ales calitativ, au dus la rezultate remarcabile în pomicultura ultimelor decenii, ceea ce confirmă rolul esențial pe care îl are factorul genetic (soiul).
 

În martie 2005, ca urmare a cercetărilor întreprinse în cadrul Laboratorului de Gene-tică și Ameliorare, a fost omologat soiul de vișin AMADA, care vine să completeze sortimentul actual și de perspectivă la această specie. Soiul AMADA a fost obținut prin selecție, în anul 1996, dintr-o populație din zona Vișina, și înscris la I.S.T.I.S., în anul 2002, în vederea omologării. Soiul are următoarele caracteristici: Pomul are vigoare mijlocie, cu portul etalat, ramificare bună, ramurile de rod predominante fiind buchetele. Intră pe rod în anul III de la plantare, rodește constant, potențialul productiv este de 10-13 t/ha (la o densitate de 833 pomi/ha), comparativ cu 8-10 t/ha, cât s-a obținut la soiurile martor De Botoșani și Bucovina. Are toleranță me-die la bolile specifice (Monilioză, Antracnoză). Pomii nu necesită lucrări sau operațiuni speciale față de tehnologia vișinului. Se recomandă a fi plantat la distanța de 4 x 3 m în, grădinile familiale. Fruc-tul este rotund-aplatizat, ma-re (are în medie 6,61 g, cu limite cuprinse între 6,08-7,08 g), are culoare roșu-brun, cu pulpa roșie, gustul duce-acidulat foarte plăcut, conți-nând în medie 16,7 la sută sub-stanță uscată. Epoca de înflo-rire este în decada a III-a a lunii aprilie – decada I a lunii mai (nu este afectat de înghe-țurile târzii de primăvară), în-florește abundent și leagă bine rodul. Soiul AMADA este au-tosteril, deci necesită poleni-zatori (soiurile “Bucovina”, “Crișana 2”, “De Botoșani”). Epoca de maturare și con-sum este cuprinsă între în-ceputul decadei I a lunii iulie-începutul decadei a II–a a aceleiași luni. Fructele se pretează pentru consum în stare proaspătă și prelucrare sub formă de compot (nu cra-pă la fierbere), gem, dulceață. Datorită calităților sale, mai ales în ceea ce privește productivitatea, calitatea foar-te bună a fructelor și gradul de toleranță la bolile specifice, soiul AMADA va completa soiurile de vișin, astfel încât acestea vor fi alcătuite din so-iurile > “Timpurii de Osoi” – cu maturare timpurie > “A-mada”, “De Botoșani”, “Crișa-na 2”, “Nana” – cu maturare medie > “Meteor”, “Bucovi-na” – cu maturare târzie. Dr. ing. GHEORGHE IACOBUȚĂ, cercetător științific II

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: