Program informatic pentru angajatorii certați cu legea

Noua evidență electronică va da inspectorilor de muncă posibilitatea de a fi cu un pas înaintea agenților economici, care au făcut o practică din a contesta sancțiunile în instanță Inspectoratul Teritorial de Muncă a pus la punct un program informatic de urmărire a angajatorilor. Acesta conține, printre altele, o evidență a conținutului proceselor-verbale de control și sancțiunilor aplicate, inclusiv a celor cu avertisment. Conducerea ITM a luat această măsură după ce s-a constatat că agenți economici sancționați au făcut o practică din a refuza să achite amenzile și a se adresa instanței. Inspectorul-șef Mihai Airinei spune că, astfel, fiecare angajator va avea, la ITM, „o istorie” electronică, ceea ce va face mai facilă susținerea măsurilor aplicate în fața organelor judecătorești.
 

„Atât timp cât vom aduce dovezi clare că au fost tolerați în mai multe rânduri și că nu au intrat în legalitate, respectivii angajatori nu vor mai avea șanse în instanță. Au fost cazuri în care aceștia au câștigat, profitând doar de unele inconsistențe ale noastre, fie în completarea procesului-verbal, fie în susținerea în instanță a cauzei instituției pe care o repre-zentăm, prin neaducerea dovezilor suplimentare”, subliniază dl Airinei, adău-gând că, pe această cale, recidiviștii vor fi obligați să intre în legalitate. De altfel, precizează domnia sa, în ultimul timp s-a remarcat o receptivitate sporită față de inspec-torii de muncă, aceasta și ca urmare a faptului că lucrătorii specializați sunt foarte bine informați în legătură cu activitatea agenților economici. Inspectorul-șef Airinei își manifestă deschiderea față de angajatori, cei în neregulă fiind mai întâi avertizați, doar următoarea sancțiune fiind amenda. „Noi sperăm ca amenzile să fie cât mai puține, pentru că acestea nu rezolvă situația, ci duc la animozități între ITM și angajatori”, a încheiat șeful ITM.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: