Zilele revistei „Convorbiri literare”

La Iași, între 22 și 24 aprilie, s-au desfășurat Zilele revistei „Convorbiri literare”, ediția a IX-a. Manifestarea a fost organizată de colectivul redacțional al revistei condus de poetul Cassian Maria Spiridon. În prima zi, la Casa Pogor, în cadrul cenaclului USR, președinte Cezar Ivănescu și secretar Marian Drăghici, au citit Bianca Marcovici (poezie) și Lucian Zup (proză). Invitatul de onoare a fost Petru Ursache. La Ateneul Tătărași a avut loc colocviul 110 ani de la nașterea lui Lucian Blaga, moderator Dan Mănucă, lansări de reviste și cărți, vizionarea spectacolului de teatru „Morți și vii” de Ștefan Caraman.
 

A doua zi, la Casa Pogor, a avut loc colocviul Actualitatea revistelor de cultură, moderator Mircea Martin, lansări de cărți și de reviste, precum și vernisajul expoziției lui Florin Buciuleac, prezentat de Varujan Vosganian . În aceeași zi, la Ateneul Tătărași, a fost prezentat spectacolul de teatru Virginitate de Witold Gombrowicz . În continuare a avut loc un podium poetic cu participarea invitaților și un scurt recital susținut de cantautorul Florin Săsărman din Bistrița. La sfârșit au fost decernate premiile revistei „Convorbiri literare”. În cea de-a treia zi, la Centrul Cultural Goethe au susținut un recital invitații veniți din Germania. Între premiații ediției s-au numărat: revista „Origini”, reprezentată de domnul Gabriel Stănescu – pentru afirmarea literaturii române în spațiul nord-american, editura „Paralela 45”, reprezentată de domnul Călin Vlasie – pentru consecventa promovare a literaturii române contemporane, editura „Polirom”, reprezentată de domnul Silviu Lupescu – pentru 10 ani de excelență în cultura română, Adrian Dinu Rachieru – pentru coloratura eseistică a textelor sale critice, Vasile Andru – pentru deschiderea creștină a eseisticii sale, Adam Pus-lojic – pentru îndelunga promovare a legăturilor dintre literaturile română și sârbă, Sumiya Haruya – pentru inspirata răsădire a literaturii din „Grădina Maicii Domnului” în „Țara Florilor de Cireș” și Octavian Paler și Al. Husar, cu Premii de Excelență Printre invitații la această a IX-a ediție a Zilelor revistei „Convorbiri literare” – personalități cul-turale din România și din diasporă, directori și reprezentanți ai editurilor și revistelor de cultură, critici, poeți, prozatori, eseiști, dramaturgi, tra-ducători, din țară și din străinătate ( SUA, Germania, Japonia, Serbia, Israel, Cernăuți, Chișinău, Bălți), de la TVR București, Radio București și Craiova – s-a aflat și poeta Carmen Veronica Steiciuc din Suceava, care a reușit să câștige cele mai multe aplauze la podiumul poetic cu participarea invitaților. * Tot sâmbătă, 23 aprilie, ora 10,00, la Biblioteca Centrala Universitară din Iași, în cadrul întâlnirii Societății pentru Cultură și Literatură Română din Bucovina, a avut loc și lansarea volumului „Poeme de religii diferite” al sucevencei Carmen Veronica Steiciuc, prezentat de criticul literar Adrian Dinu Rachieru de la Editura Augusta, Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: