Surâsul înlocuiește lacrimile…

Pășim scăldați de soarele primăverii mult așteptate; suntem în mijlocul poporenilor, petrecând un gospodar pe ultimul drum, spre țintirim. Părintele Gheorghe Calancea, protopop de Rădăuți, îmi spune: Avem la dispoziție o rubrică într-un jurnal! Nu dorești să alcătuiești un articol? Am răspuns afirmativ și iată că debutez în pagina aceasta. Încerc să fiu direct, să ofer cititorilor un crâmpei din viața unei parohii ortodoxe. Nu încerc să arăt că suntem cei mai buni, nu merg pe superlative. De fapt, esența Ortodoxiei este urmarea lui Hristos!
 

În aceste zile, călătorim în săptămâna a treia a Postului Mare, fără mândria fariseului, dar cu smerenia vameșului și dorim să ne facem datoria de creștini având drept model pe înaintașii noștri. Efortul este comun și încă mai sunt destui care privesc pasiv sau neîncrezător… Biserica este aceeași, fie post, fie câșlegi. Avem o atitudine constantă față de cei din jur. Credincioșii noștri năzuiesc spre cele înalte urmând sfaturile sfinților, urcând din treaptă în treaptă. La strădaniile tuturor, Biserica răspunde cu mănunchiul de Alese și Sfinte Taine în frunte cu Sfânta Liturghie, continuând cu Mărturisirea și mângâind cu ungerea tămăduitoare a Sfântului Maslu. Unde sunt adunați doi sau trei în numele lui Hristos? Nu numai în biserica Parohiei noastre, ci și în celelalte. Condiția este să fii prezent în locurile sfinte, oaze de liniște în zbuciumul cotidian. Ne întâlnim cu toții, preoți, primul gospodar al localității, cadre didactice, funcționari, gospodine, copii și tineri. La noi există o reală colaborare între Biserică, Școală și instituțiile statului. Urmarea se vede în frumusețea și rânduiala sfântului lăcaș, a gospodăriilor particulare, în școlile înzestrate cu cele necesare. S-au realizat lucrări de asfaltare a drumurilor principale și nu s-a uitat ulița bisericii! Pe kilometri buni, apa potabilă intră pe conducte la instituții și case. Vom continua, știind că trebuie să ne rugăm și să muncim! În slujba lui Dumnezeu și a semenilor – acesta este dezideratul nostru, căci Biserica nu rămâne la stadiul discursurilor frumoase, ci le așază în osteneala zilei. Cei ce sunt în neorânduială primesc sfaturi și porunci în numele lui Hristos. Râvnitorii sunt apreciați și îndemnați pe calea binelui. Tinerii și copiii primesc sfaturi potrivite. Bolnavii primesc Sfintele Taine, dar și mângâierea! Cei în lipsuri sunt miluiți, primind obolul credincioșilor. Surâsul înlocuiește lacrimile! Efortul nostru este îndreptat spre Învierea Domnului, și ne facem datoria. Nimic mai mult, căci Mântuitorul ne va întreba de talanții încredințați și vai de cel ce nu va avea răspunsul potrivit. De scris am mai scrie, dar lăsăm loc altor condeie, ce vor arăta cititorilor ce este Biserica și ce înseamnă să fii pe calea ei. Preot GABI CHEABURU, Parohia Centru – Vicovu de Sus

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI