Un angajat al unui muzeu din China a înlocuit operele de artă cu copii realizate de el

Un angajat responsabil de conservarea picturilor dintr-un muzeu din sudul Chinei a furat 143 de opere de artă şi le-a înlocuit cu copii realizate de el însuşi, înainte de a-şi da seama într-o zi că falsurile sale au fost şi ele înlocuite de alte copii, informează AFP. Xiao Yuan, arhivist şef al Academiei de Arte Frumoase din Canton, a făcut această mărturisire uimitoare în faţa unei instanţe, acuzat că a adunat echivalentul a 5,15 milioane de euro prin vânzarea de tablouri originale. Printre artiştii copiaţi şi revânduţi de către arhivistul chinez se numără şi pictorul Qi Baishi (1864-1957), ale cărui lucrări rivalizează ca preţ cu operele semnate de Picasso şi Andy Warhol. Falsificatorul, care a realizat picturi pe pânză şi caligrafii, a vândut 125 de lucrări la licitaţie, poliţia sechestrând alte 18 lucrări din casa lui. În vârstă de 57 de ani, el a spus instanţei că nu era singurul care făcea acest lucru în muzeu. „În timpul anchetei, poliţia mi-a arătat fotografii cu copiile mele şi mi-am dat seama că ceva a fost înlocuit, deoarece calitatea acestora era foarte slabă”, a explicat el judecătorilor, potrivit unei secvenţe video de la proces făcută publică.

Casa de licitaţie China Guardian, a doua ca mărime din China, a confirmat pentru AFP că printre sursele sale de inspiraţie se numără pictorul Xiao Yuan şi a început investigaţii referitoare la lucrări vândute printr-un intermediar de-al său. Scandalurile privind falsurile de artă sunt comune pe piaţa de artă şi a muzeelor din China. În anul 2013, autorităţile din provincia Hebei (nord) au ordonat închiderea unui muzeu plin cu obiecte contrafăcute, inclusiv un vas decorat cu o caracatiţă hilară care ar fi datat din timpul dinastiei Qing (1644-1911), mai scrie AFP.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI